Mainos

Ukrainan jännitteet voivat heijastua Itämerelle

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana ensi kuussa aloittava Matti Vanhanen (kesk.) pitää Venäjän ja Ukrainan uutta sanasotaa erittäin huolestuttavana. Vanhanen on kiinnittänyt erityisesti huomiota presidentti Vladimir Putinin kommenttiin, ettei väitettyä välikohtausta Krimillä sivuuteta ilman vastatoimia.

Vanhasen mukaan korkealta taholta esitetyt kovat väitteet ovat jo itsessään huolestuttavia riippumatta siitä, pitävätkö ne paikkansa.

– Tällaisessa kriisissä, joka on Venäjän ja Ukrainan välillä, ei valitettavasti voi oikein varmasti luottaa kummankaan sanomisiin, Vanhanen muistuttaa.

Vanhanen toivoo EU:n olevan yhteydessä Venäjään ja vetoavan maltin puolesta. 
– Vaikka nyt on kesä ja elokuu EU:ssa lomakausi, niin tätä ei saisi jättää hetkeksikään odottamaan, Vanhanen sanoo ja luonnehtii tilannetta "akuutiksi".

Hän ei halua arvioida vastakkainasettelun kärjistymisen todennäköisyyttä, mutta ennustaa, että sillä olisi vaikutuksensa myös Suomeen.

– Kaikella, mikä tapahtuu tuolla Ukrainan ja Krimin suunnalla, on kyllä tapana eskaloitua Itämeren alueelle. Jännitys lisääntyy, Vanhanen arvioi. 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Ukrainan ja Venäjän konfliktin kehittymistä seurataan tarkoin. Sipilän mukaan ei ole vielä selkeää kuvaa siitä, mitä Krimillä on tapahtunut.

– Tulee syytöksiä puolin ja toisin, ja tilannekuva on epäselvä, Sipilä sanoi STT:lle.
Sipilän mukaan Itä-Ukrainan tilanteesta ja Minskin sopimuksen etenemisestä ehti jo olla ilmassa toiveikkuutta.

– Minusta tässä on ollut ikkuna auki sille, että voisi tapahtua positiivisia asioita. Nämä viime päivien uutiset vievät sitä nyt toiseen suuntaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.