Pääministeri Sanna Marin hallituksen kunnianhimoisista työllisyystavotteista: "Tämä on meidän seuraavan puolen vuoden iso puristus"

2:18
Keskusta torjuu kritiikin löyhäkätisestä valtiontaloudesta – "Työllisyys ratkaisee"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että valtiovarainministeriön (VM) ennusteessa on joitakin myönteisiä merkkejä, mutta tilannekuva taloudesta ei ole oleellisilta osin muuttunut.

– Eritoten vuosien 2021 ja 2022 osalta ennusteisiin nähden on menty ehkä hieman parempaan suuntaan, mutta kokonaisuudessaan tilannekuva on sama kuin aiemminkin.

VM julkaisi tänään talouskasvuennusteensa, ja sen mukaan talouskasvu asettuu lähivuosina yhden prosentin tuntumaan. Ennusteen mukaan julkinen talous on 3,4 miljardia euroa alijäämäinen vuonna 2023. Hallituksen tavoitteena on, että julkinen talous olisi tuolloin tasapainossa.

Marinin mukaan työllisyyskysymyksiin pitää laittaa nyt kaikki energia ja tarmo, sillä työllisyys on myös julkisen talouden näkökulmasta kaikkein tärkein kokonaisuus. Marin painottaa, että hallitus on sitoutunut siihen, että budjettiriiheen mennessä on 30 000 päätösperäistä työpaikkaa lisää.

– Kehysriiheen mennessä tulemme tarkastelemaan tätä kokonaisuutta, ja mikäli tarvetta on, päätämme jatkotoimista. Tämä on meidän seuraavan puolen vuoden iso puristus ja siihen olemme valmiita.

Valonpilkahduksia näkyy

Marin ei lähde jossittelemaan ajatuksella, että hallitus ei pääsisi vuonna 2023 työllisyystavoitteeseen ja tavoitteeseen siitä, että julkinen talous olisi tasapainossa.

– Teen kaiken sen eteen, että onnistumme tavoitteessa. Pitää muistaa se, että Suomi ei ole irrallinen osa maailmantaloutta. Paljon vaikuttaa myös se, miten maailmantalous kehittyy. Epävarmuustekijöitä on edelleen, mutta on myös valonpilkahduksia.

Pääministerin mukaan nyt täytyy tehdä tulevaisuusinvestointeja, jotka pitkällä aikavälillä tuovat Suomeen taloudellista vakautta ja hyvinvointia. Hänen mukaansa investointeja tarvitaan koulutukseen ja osaamiseen sekä siihen, että yhteiskuntaa rakennetaan kestävämmäksi.

– Meillä on isoja haasteita väestön ikääntymisen kanssa, syntyvyyden alenemisen kanssa ja ylipäätään siinä, miten toteutetaan rakennemuutos ilmastokestävään yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään, Marin sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja