Neuvottelut ensi vuoden budjetista käynnistyvät "talouden poutasäässä" Saarikon johdolla

Annika Saarikko kertoo tulevan vuoden budjetista ja valtion talouden tilanteesta neuvotteluiden ensimmäisenä päivänä 7:27
Annika Saarikko kertoo tulevan vuoden budjetista ja valtion talouden tilanteesta neuvotteluiden ensimmäisenä päivänä

MTV Uutiset Live näyttää Saarikon tiedotustilaisuuden suorana kello 13.

Valtiovarainministeriö aloitti tänään sisäiset neuvottelut ensi vuoden budjettiehdotuksesta.

Neuvottelut käydään valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla Espoossa. Paikalla Espoossa on myös kuntaministeri Sirpa Paatero sekä valtiovarainministeriön ylintä virkamiesjohtoa.

Saarikko astui median eteen iltapäivällä, kun takana oli ensimmäinen osuus valtiovarainministeriön sisäisestä budjettikeskustelusta. Budjettivalmistelut jatkuvat tänään myöhemmin iltapäivällä.

– Olemme saaneet tilannekuvan talouden tilanteesta ennusteiden ja erilaisten mittareiden valossa, Saarikko kertoi tiedotustilaisuudessaan.

Saarikon mukaan suomalaiset luottavat niin omaan kuin valtionkin talouteen.

– Taloudessa on vahva poutasää käynnissä. Hyvän sään aikaan kannattaa laittaa asioita kuntoon. Meillä on käynnissä maailmassa vahva talouden kasvukehitys.

Saarikko haluaa taata osaavan työvoiman saatavuuden yrityksille talouden elpyessä koronakriisistä.

Ensi vuoden budjettia valmisteleva Saarikko kertoi toimittajille, että valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen tulee kutsumaan koolle muiden vastuuministeriöiden kansliapäälliköitä.

Heidän toimeksiantonaan on etsiä hallituksen ensi kuun budjettiriihen päätöksenteon tueksi täsmätoimia, joilla varmistettaisiin osaavan työvoiman saatavuutta.

Saarikon mukaan osaavan työvoiman riittävyys on toistuva huoli yritysten kanssa toistuvissa keskusteluissa.

Työvoiman saatavuuden varmistamisessa ei Saarikon mukaan riitä yksittäinen toimi. Hänen mukaansa on tarkasteltava niin työperäistä maahanmuuttoa, eri paikoissa olevien työttömien ja työpaikkojen kohtaamista kuin keinoja edistää työssä jaksamista ja mahdollisuutta työskennellä pidempään.

– Katsoisin myös nuorten ikäluokkien suuntaan, Saarikko sanoi enempää täsmentämättä.

Budjettiriiheen kuukausi

Ministerin mukaan Suomi ottaa ensi vuonna edelleen velkaa, mutta mittakaava on pienempi kuin vuotta aiemmin laaditussa budjetissa.

Saarikko ei kommentoinut vielä velkaantumisen tarkkaa tasoa, mutta hänen mukaansa taso ei nouse enää sinne, missä koronakriisin vuoksi on liikuttu.

–  Emme mene missään nimessä enää yli 10 miljardin, Saarikko sanoi.

Saarikko muistuttaa kuitenkin myös nopeista muutoksista, joista on kärsitty pandemian myötä.

– Meidän tehtävämme on tämän budjetin ja hallituksen päätösten kautta varmistaa, että se taloudessa tapahtuva hyvä liike ei hyydy saati pysähdy siihen, että osaavaa työvoimaa ei olisi yrityksillä saatavilla. Tulemme vahvasti keskittymään tähän työvoimakysymykseen ja investointien vaudittamiseen ja rohkaisemiseen.

Menojen ja tulojen epäsuhta kuntoon

Saarikko kertoi aikaisemmin aamupäivällä odottavansa päivän neuvotteluja mielenkiinnolla.

– Ennusteet näyttävät nyt myönteisiltä talouden näkökulmasta. Kasvu on lähtenyt vauhtiin maailmassa kiivaasti ja meidän tehtävä on varmistaa, että Suomi pääsee siihen taloudenkasvuun mukaan ja vielä kestävällä tavalla niin, että menojen ja tulojen pitkään Suomessa jatkunut epäsuhta saataisiin kuntoon.

Hallitukselta odotetaan työllisyystoimia syksyn budjettiriihessä. Saarikko itse peräänkuuluttaa toimia, jotka vahvistavat julkista taloutta.

– Valtiovarainministeriölle on ollut oleellista se, että tehdään sellaisia työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja eli lisää työtä tavalla, joka vahvistaa julkista taloutta. Ja sellaisia ratkaisuja hallitus on onneksi jo tehnyt paljon ja niitä tarvitaan lisää.

Saarikon mukaan päivän neuvotteluissa keskitytään talouden isoon kuvaan. 

– Yksityiskohtaiset ratkaisut päätetään eri pöydissä. Me täällä keskitymme tuloihin ja menoihin, käydään läpi myös tätä verotusta ja oma erityinen huomioni on tässä työvoiman saatavuudessa myös lyhyellä aikavälillä, nopeissa toimissa. Jotta kasvu ei pysähdy siihen, että ei ole osaavaa väkeä työnantajien tarpeisiin.

Saarikon mukaan mitään keinoja ei kannata sulkea pois.

– Käydään rauhassa läpi ne asiat, mitkä voisivat vaikuttaa nopeasti. Sitten tarvitaan näitä pidemmän aikavälin rakenteellisia ratkaisuja, jotka kannustavat vastaanottamaan työtä kaikissa olosuhteissa.

Valtiovarainministeriön on määrä antaa ehdotuksensa muille ministeriöille tämän viikon perjantaina.

Hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi on vuorossa 7.–8. syyskuuta.

Budjettiehdotuksen käsittely käynnistyy Saarikon johdolla – MTV paikalla 6:00

Näin Saarikko kommentoi tulevia neuvotteluja aamupäivällä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 11.8.2021 kello 14.28.

Lue myös:

    Uusimmat