Sanna Marin: Rajatarkastuksia on ehkä kiristettävä entisestään – vain välttämätön työmatkaliikenne sallittaisiin?

Hallituksen on nyt mietittävä, pitäisikö rajatarkastuksia kiristää entisestään esimerkiksi sallimalla vain välttämätön työliikenne, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Hallitus neuvottelee tänään siitä, miten koronan brittimuunnoksen leviämistä voitaisiin ehkäistä Suomessa.

Varsinaisia päätöksiä uusista toimista ei tehdä tänään.

– Valmistelemme niitä päätöksiä, joita tulemme tekemään toivottavasti jo ensi viikolla, Marin kertoi ennen hallituksen neuvotteluja.

Rajapäätökset mahdollisia

Monet koronarajoitukset ovat kuntien tai aluehallintovirastojen hallinnassa. Hallituksen työkalupakissa on jäljellä esimerkiksi maahantulon kiristäminen.

– Nyt on mielestäni syytä katsoa myös sitä, pitäisikö näitä rajatarkastuksia entisestään kiristää eli sallia vain välttämätön työmatkaliikenne esimerkiksi, Marin mietti.

– On mahdollista, että rajapäätöksiäkin joudutaan tekemään, Marin sanoi.

Maahantulon rajoittaminen on sinällään hankalaa, koska Suomen kansalaisella on aina oikeus palata maahan.

Marinin mukaan myös koronatestausta laivaliikenteessä ja maarajoilla on laajennettava.

– Tämä on tietenkin kuntien käsissä oleva asia, mutta uskon, että hallitus tulee lähettämään tästä hyvin voimakkaan viestin kunnille.

Tänään ei keskustella valmiuslain käyttönotosta

MTV Uutisten tietojen mukaan esimerkiksi terveysviranomaisten piirissä on jo katsottu, että valmiuslain käyttöönotto olisi vain viikkojen päässä.

Hallitus ei tänään keskustele poikkeustilanteiden toteamisesta ja valmiuslain käyttöönotosta.

Koronatilanteesta käydään kuitenkin laaja keskustelu, jonka osana terveysviranomaiset antavat oman arvionsa vallitsevasta tilanteesta.

Marin korosti valmiuslaista kysyttäessä, ettei sulje mitään vaihtoehtoa pois.

– Jos arvioimme ja kuulemme terveysviranomaisilta sen arvion, että riskit ovat niin suuret, että valmiuslain pykäliin on turvauduttava, siinä tilanteessa pitää pystyä nekin päätökset tekemään, Marin sanoi.

Pääministeri haluaa lähettää alueellisille toimijoille "vahvan viestin" siitä, ettei koronarajoituksia pidä tällä hetkellä ainakaan höllentää.

Lisätalousarviot mahdollisia?

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on kärsinyt koronaviruksesta rajusti. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan neuvotteluissa tullaan käymään läpi alalla vallitsevaa talousahdinkoa.

Kulttuuri- ja tapahtumatoimijoita jouduttiin tukemaan merkittävillä summilla jo vuoden 2020 aikana.

– Kerron nyt alan taloudellisen tilanteen muulle hallitukselle, niin voimme arvioida, onko lisätalousarvioiden yhteydessä nyt jo heti alkuvuodesta tarve tehdä lisäpäätöksiä, Saarikko totesi.

Lue myös:

    Uusimmat