Pääministeri Marin: Lakiesitys pakkotestauksista rajalla on valmistumassa

Lakiesitys pakkotestauksesta Suomen rajoilla on nyt aivan loppusuoralla. Pääministerin mukaan hallitus käsittelee lakiesityksen ensi viikon perjantaina.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan lakiesitys valmistuu näillä näkymin valtioneuvoston istuntoon ensi viikon perjantaiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu lakia, jonka myötä Suomeen saapuvat matkustajat voitaisiin käytännössä velvoittaa koronatestiin.

Marinin mukaan kyseessä on "oikeudellisesti erittäin haastava kokonaisuus".

– Tavoitteenamme on tietenkin antaa eduskunnalle sellainen kokonaisuus, että eduskunta pystyy sen käsittelemään, Marin sanoi ennen hallituksen neuvottelujen alkua.

Kiuru: Olen toiveikas

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan lakiesitys voisi valmistua eduskunnalle käsiteltäväksi varsin pian.

– Olen toiveikas, että tässä ei enää kauhean montaa päivää mene, Kiuru kommentoi.

Valmistelun aikataulu on hieman venynyt, sillä ministeri Kiuru sanoi MTV Uutisille lakiesityksen olevan loppusuoralla jo viime keskiviikkona.

Hallitus toi jo syksyllä eduskuntaan pakkotestauslain, joka törmäsi tuolloin kuitenkin perustuslaillisiin ongelmiin.

Tällä kertaa lainvalmistelua on tehty Kiurun mukaan sillä silmällä, että esitys kestäisi myös perustuslakivaliokunnan syynin.

– Eikö se nyt ole toisen kerran aika päästä kokeilemaan tätä asiaa eduskunnassa, josko saataisiin uusia välineitä käyttöön terveysturvallisuuden edistämiseen rajoilla.

Rokotetodistuksen voi ehkä tulostaa itse

Ministeriössä on alettu valmistella myös koronarokotetodistusjärjestelmää.

Todistukset ollaan Kiurun mukaan näillä näkymin tuomassa OmaKanta-järjestelmään, josta rokotettu henkilö voisi mahdollisesti itse tulostaa oman todistuksensa.

Ministeri Kiuru ei ennakoi, millä tavoin todistusta voisi Suomessa tulevaisuudessa hyödyntää. 

Lue myös:

    Uusimmat