Ministeri Kiuru: STM valmistelee koronatestitodistuksen vaatimista rajoilla – "Rajojen terveysturvallisuudessa on parannettavaa"

Ministeri Kiuru: Esitys rajojen pakkotestauksesta valmistuu ehkä perjantaina – sote-ministeriryhmä tapaa jo huomenna 2:00
Pakkotestausta selkeyttävää lainsäädäntöä on odotettu pitkään. Näin aihetta kommentoitiin helmikuussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kirjoittaa Twitterissä, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallin koronan ennakkotestitodistuksesta.

Kiurun mukaan valmistelu tehdään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuman mukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valiokunnan lausumaa tulkitaan niin, että uutta säädöstä ei tarvita vaan toimintatapa. Malli voitaisiin näin ottaa käyttöön nopeastikin.

Kiuru kirjoittaa, että vastaava malli ei edennyt eduskunnassa viime syksynä. Hallituksen tekemää valmistelua arvosteltiin tuolloin heikoksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaehdotuksen mukaan "eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy välittömiin toimiin luodakseen maahantuloon menettelyn, joka estää yleisvaarallisen tartuntataudin leviämistä ja samalla huomioi jatkossa kasvavat liikennemäärät rajaliikenteessä."

Malli mahdollistaisi testien kohdistamisen niihin henkilöihin, joilla ei ole esittää todistusta negatiivisesta koronatestistä, -rokotuksesta tai koronan sairastamisesta.

– Rajojen terveysturvallisuudessa on vieläkin parannettavaa, sillä vaikka aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla on voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti jo mahdollisuus laajasti testata ihmisiä rajoilla, silti näitä työvälineitä ei ole käytetty riittävästi, Kiuru kirjoittaa.

Toimivaltuuksista ja vastuista on ollut erimielisyyttä alueiden ja hallituksen välillä.

Kiurun mukaan hallituksen tahto on, että jokainen maahantulija testataan.

Osa yhtiöistä, esimerkiksi Finnair, on alkanut itse edellyttää matkustajilta negatiivisia testitodistuksia.

Juttua täydennetty kello 19.42.

Lue myös:

    Uusimmat