Pääkaupunkiseutu on nyt koronan leviämisvaiheessa – HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi MTV:lle: "Paljon vaaran merkkejä on ilmassa"

Pääkaupunkiseutu on nyt koronaepidemian leviämisvaiheessa. HUSin johtajaylilääkäriä huolestuttaa taudin leviäminen ikäihmisiin ja sote-henkilöstöön.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) tviittaa pääkaupunkiseudun siirtyneen koronan leviämisvaiheeseen.

Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on jo keskustellut leviämisvaiheesta ja siihen liittyvistä mahdollisista toimenpiteistä.

– Eilen koko Uudellamaalla oli 255 uutta tartuntaa, joista noin 150 Helsingissä. Selkeästi epidemia tässä leviää, ja huolestuttavaa on se, että tartunnan lähteitä on siellä sun täällä, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

Yli 70-vuotiailla ikäihmisillä on ilmennyt koronatartuntoja, mikä huolestuttaa johtajaylilääkäri Mäkijärveä. Kesällä ja alkusyksystä ikäihmisten tartuntoja ei ollut juuri lainkaan.

Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöillä on Mäkijärven mukaan ollut jonkin verran tartuntoja ja altistumisia.

Toimenpiteitä on nyt tehtävä mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään.

– Paljon vaaran merkkejä on ilmassa, ja jotain toimenpiteitä tässä tarvitaan, Mäkijärvi sanoo.

Mitä toimenpiteitä on luvassa?

Alueelliset viranomaiset ovat tänään keskustelleet muun muassa siitä, pitäisikö aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeyttää. Myös yleisötilaisuuksien osalta keskustelua on Mäkijärven mukaan käyty.

Lukioiden ja ammattikoulujen etäopetukseen siirtyminen ei ole ollut toimenpidelistan kärkipäässä.

Osa toimenpiteistä saattaa kohdistua pelkkään pääkaupunkiseutuun, osa koko Uuteenmaahan.

– Kyllä tässä joitakin rajoituksia kannattaa varmaan kohdentaakin, mutta paljonhan väki Uudellamaalla liikkuu. Sekin on otettava huomioon, Mäkijärvi muistuttaa.

Toimenpiteistä aiotaan kertoa huomenna kello 11 pääkaupunkiseudun koronanyrkin sekä Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa.

Mahdolliset rajoitukset eivät todennäköisesti astu voimaan välittömästi.

– Veikkaisin, että ensimmäiset toimenpiteet kyetään tekemään [saamaan voimaan] ensi viikon alussa, Mäkijärvi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat