Pääekonomisti: Turvapaikanhakijoiden suuri määrä mullistaa Suomen asuntomarkkinat

Turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu mullistaa asuntomarkkinat, uskoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Hänen mukaansa ainoa kestävä tapa reagoida uuteen tilanteeseen on lisätä asuntotarjontaa. Asuntoasioista vastaavan ministerin Kimmo Tiilikaisen mielestä rakentamaan ei kannata lähteä paniikissa.

Turvapaikanhakijoista ja vastaanottokeskuksista on puhuttu viime viikkoina paljon. Seuraava askel on miettiä, mistä Suomeen jäävät löytävät itselleen asunnon.

– Viranomaisarvioiden mukaan Suomeen saapuu noin 30 000 turvapaikanhakijaa vuodessa. Se vastaa noin Imatran verran asukkaita. Näin merkittävä asuntojen kysynnän kasvu tarkoittaa asuntojen tarjonnan lisäystä, Juhana Brotherus sanoo.

Asuntoasioista vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen on toista mieltä.

– Ei tämän takia kannata lähteä paniikissa uutta rakentamaan. Meillä on järkevissä kohteissa vapaita vuokra-asuntoja sopivilla paikkakunnilla. Ne ovat mielestäni ensisijaisia, Tiilikainen toteaa. 

Kahdenlaisia uhkakuvia

Turvapaikan saaneet muuttavat mieluiten suurimpiin kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle, joista löytyy paremmin töitä ja tukiverkkoja. Juhana Brotheruksen mukaan uudistuotanto kasvukeskuksissa on jo nyt riittämätöntä. 

– Tässä voi nähdä kahdenlaisia uhkakuvia. Toisaalta turvapaikanhakijat voivat pakkautua yksittäisiin asuinalueisiin ja seutuihin, jolloin erilaiset lieveilmiöt voivat lisääntyä ja kotoutuminen hidastua.

– Toisaalta, jos näin merkittävä asuntojen kysynnän kasvu tulee ilman tarjonnan lisäystä, asumisen hinta kasvaa entisestään. Jo nyt asumisen kalleus hidastaa talouskasvua esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Hihat pitää kääriä heti

Brotheruksen mukaan hihat tulisi kääriä välittömästi kaupunkien kehittämiseksi. Suunnittelu, kaavoitus ja rakentaminen ovat aikaa vievää puuhaa.

– Kyllä hallituksen kärkihankkeissa loistaa poissaolollaan kaupungistumisen edistäminen. Päinvastoin liikennehankkeista on nipistetty varoja näissä kärkihankkeissa ja tämä puoli on unohdettu. 

Ministeri Kimmo Tiilikainen ihmettelee kritiikkiä. 

– En tiedä, minkä takia kaupungistumista pitäisi edistää. Hallitus pyrkii edistämään tasapainoista aluekehitystä, missä pääkaupunkiseutu ja maan eri kasvukeskukset kasvavat. Samalla varmistamaan, että maakunnissa ja maaseudulla on mahdollista rakentaa.

– Joka tapauksessa yksi hallituksen kärkihanketavoite on lisätä asuntotuotantoa siellä, missä sitä akuutisti tarvitaan. Kyllä pääkaupunkiseudun asuntotuotantoa joka tapauksessa lisätään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja