Ovatko "talvivaginat" todella totta? Englantilaishoitaja varoittaa niiden voivan jopa pilata seksielämän

Kesällä maailmalla puhuttivat helteen aiheuttamat "kesävaginat" ja "suopenikset". Nyt brittilehdet The Sun ja Daily Mail taas varoittavat naisia "talvivaginoista", jotka voivat pahimmillaan "pilata seksielämäsi".

Katso yllä olevalta videolta vinkkejä siihen, jos seksi ei suju!

Jo nyt syksyllä lämpötilat ovat alkaneet pudota, ja vauhti kiihtyy vain talven lähestyessä. Kuivat ja kylmät pakkassäät kuivattavat helposti ihoa, huulia ja joskus myös silmiä.

Kuivuuden tunne kasvoilla on tuttu monelle, mutta kuivuus voi vaivata myös alapäätä. Entinen kätilö ja Lontoossa toimiva seniorihoitaja Mary Burke väittää The Sunin haastattelussa, että kylmä ilma voi joillakin naisilla kuivattaa myös emätintä.

– Kuivuus, jota koemme, voi usein levitä kehoomme kokonaan – mukaan lukien myös sukupuolielimiin. Ja vaikka tämä on asia, joista harvat haluavat keskustella avoimesti, vaginamme voivat siirtyä "kuivakauteen", Burke selittää.

Burken mukaan emättimen kuivuus voi tehdä yhdynnästä naisille myös kivuliasta.

Emättimen kuivuudella yhteys vain hormonitoimintaan

Monet muut asiantuntijat ovat kuitenkin olleet eri mieltä hoitajan väitteen kanssa. Pelkästään kylmä ilma ei aiheuta emättimen kuivuutta.

Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, että emättimen kuivuminen liittyy estrogeenin puutteeseen. Tavallisin syy sille taas ovat vaihdevuodet ja ikääntyminen, mutta myös esimerkiksi ehkäisy ja lääkkeet voivat kuivattaa alapäätä.

Vaiva ei kuitenkaan ole vain vanhempien naisten, vaan kuivuutta voi esiintyä kaikenikäisten naisten elämässä. Lähes puolet suomalaisnaisista on kärsinyt emättimen limakalvojen kuivuudesta.

Näin hoidat kuivuutta

Kuivuutta voi kuitenkin hoitaa varsin tehokkaasti itsekin. Esimerkiksi hyvä hygienia, oikeanlaiset alusvaatteet ja apteekista saatavat, hormonittomat valmisteet voivat helpottaa oireita.

Liian tiheitä pesuja, saippuoita, pikkuhousunsuojia ja voimakkaasti hajustettuja hygieniatuotteita on syytä välttää alapään alueella.

Yhdyntäkipuihin taas kannattaa kokeilla öljy-, vesi-, silikoni- ja rasvapohjaisia liukuvoiteita.

Burke kuitenkin myös ehdottaa, että ruokavaliolla voi vaikuttaa vaginan terveyteen ja pitää sen kosteana. Hoitaja suosittelee muun muassa juomaan omenamehua ja kookosvettä sekä syömään vihreitä kasviksia, vesimelonia ja bataatteja, sillä ne sisältävät kaikki vaginalle hyvää tekeviä ravintoaineita.

Jos itsehoito ja -lääkintä eivät auta tai vaginan kuivuuteen liittyy muita epämääräisiä oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

    Uusimmat