Ovatko nämä maailman vaarallisimmat ammatit?

Moni suuntaa aamuisin töihin rauhallisin mielin, ajatuksissaan tavallinen ja turvallinen työpäivä. Kuitenkin useat miehet ja naiset ympäri maailman hankkivat leipänsä vaarantamalla henkensä päivittäin. Lue alta listausta vaarallisimmista ammateista. Kuuluuko omasi joukkoon?

Vaikka työtapaturmat ovatkin reilusti vähenemään päin kasvaneen tietoisuuden ja turvallisempien työolosuhteiden vuoksi, ovat silti työpaikkavammat ja -kuolemat joissain ammateissa täyttä todellisuutta.

Syvänmerenkalastaja

Kaupallisen kalastuksen on jo pitkään tiedetty olevan yksi maailman riskialttiimmista töistä. Syvä ja vaarallinen valtameri on todellinen uhka niille, jotka yrittävät suoriutua sen kanssa ammatikseen. Jokaista pyydystettyä kalaa kohden kalastajat ovat panneet henkensä peliin.

Vaikka kalastajat tuntevät turvallisuussäännökset usein hyvin ja heidät on koulutettu toimimaan haastavissa tilanteissa, ei mikään valmista heitä todellisia meren vaaroja vastaan: työssään he ovat luontoäidin armoilla. He voivat kohdata äärimmäisiä sääolosuhteita ja traagisia hukkumisia, ja joutuvat suoriutumaan työstään raskaissa varusteissa. Usein kalastajat työskentelevät myös kaukana rannikolta, jonka vuoksi vaaran uhatessa heidän auttamisensa voi olla hyvin vaikeaa.

Metsuri

Vaarallisine koneineen ja kaatuvine puineen metsurien ammatti on yksi maailman tapaturma-alttiimista. Suurin osa turmista sattuu, kun metsurit työskentelevät jyrkillä ja liukkailla rinteillä. Jos suuri puunrunko pyörii rinnettä alas, eivät työntekijät voi tehdä paljoakaan pelastautuakseen.

Onneksi teknologian kehitys on tehnyt metsätyöntekijöidenkin työstä paljon turvallisempaa. Koska aiemmin merkittäviä vammoja saatiin myös moottorisahojen käytöstä, nykyään moottorisaahaa käytetään ohjaamoista käsin − mekaanisen käden kanssa.

Miinanraivaaja

Sotien repimät alueet ja niiden asukkaat saavat toivoa turvallisuuden lisäämiseen miinanraivaajien rohkeudesta. Pelottomien miinanraivaajien tehtävään kuuluu purkaa ja tehdä miinat vaarattomiksi alueilla, joissa niitä epäillään olevan. Purun miinanraivaaja tekee käsityönä äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Koska miinat ovat tehty tappamaan, yksikin väärä liike voi aiheuttaa välittömän kuoleman.

Vaikka miinanraivaukseen on kehitetty robotteja, pystyvät ne siihen vain 80 prosentin tarkkuudella − ihminen taas onnistuu siinä 99,6 prosentin tarkasti. Siihen saakka kunnes koneet ja robotit kehittyvät, miinanraivaajien työ pysynee ihmiselle yhtenä maailman vaarallisimmista.

Palomies

Vastuulliset ja epäitsekkäät palomiehet pelastavat loukkoon jääneitä ihmisiä ja omaisuutta. Taistelipa palomies tulta vastaan metsässä tai asuinalueella, häntä ihaillaan hänen vakautensa ja rauhallisuutensa vuoksi.

Palomiesten työhön liittyy kuitenkin terveysriskejä. Rakennukset, jotka ovat palaneet, voivat sisältää asbestia, joka on hyvin haitallista ihmiskeholle. Asbestihiukkaset palavat ja leijuvat ympäröivään ilmaan aiheuttaen mahdollisesti terveysvaaroja. Kehoon kertyvät kemikaalit, pöly ja jäte voivat aiheuttaa vaarallisia sairauksia kuten syöpää.

Ikkunanpesijä

Suuremmassa kaupungissa vieraillessasi olet varmaan luonut katseesi yläilmoihin ja huomannut auringossa kiiltäviä korkeita rakennuksia. Tämä kiilto ja säihke saattaa johtua 200 metriä korkeiden pilvenpiirtäjien ikkunoista ja lasipaneeleista, joita pidetään säännöllisesti puhtaana. Vaikka teknologia ja koneet kehittyvät, eivät pilvenpiirtäjien ikkunat kuitenkaan puhdistu itsestään: edelleen ihan oikeat rautahermoiset miehet ja naiset tekevät tämänkin riskialttiin työn.

Pomminpurkaja

On sanomattakin selvää, että pommeihin liittyvä työskentely on aina vaarallista − mutta työskentely niin lähellä pommia kuin pomminpurkajat tekevät on jo omaa luokkaansa.

Kun pomminpurkaja kutsutaan työhön, hän ei tiedä mitä odottaa − onko pommi aktiivinen vai turvallinen? Pommiekspertin ammattiin kykeneminen edellyttää intensiviistä harjoittelua: purkajat joutuvat suojaamaan paitsi omaa henkeään, mahdollisesti myös jopa satojen tai tuhansien muiden ihmisten. Kun muut pakenevat, pomminpurkajat jäävät riskialueelle työkalujen ja rohkeuden kanssa. Ammatti ei todellakaan ole herkimpiä varten.

Lentäjä

Lentäjä on vastuussa satojen ihmisten elämästä, ja sen vuoksi hän tekee työtään koko ajan stressin alaisena. Yläilmojen ammattilaisen työtä voivat stressata myös petolliset ja arvaamattomat säätyypit. Lisäksi jotkin alueet esimerkiksi vaikeakulkuisissa vuoristoissa ovat sellaisia, joita ei voi saavuttaa maateitse, vaan niille pääsy riippuu täysin lentoliikenteestä. Pilotit voivat myös joutua työskentelemään arvaamattoman pitkissä työvuoroissa ja näin kärsiä unenpuutteesta, joka johtaa väsymykseen ja uupumukseen. Lennoilla on myös aina riskinsä, että varusteisiin tai välineisiin tulee toimintahäiriöitä, jotka voivat johtaa onnettomuuksiin.

Katontekijä

Katontekijän on käveltävä ja toimittava rakennusten katoilla ansaitakseen rahaa. Hänen täytyy tutkia katto, korjata sitä ja rakentaa myös uusia. Yksikin väärä askel tai kompastuminen korkeuksissa voi johtaa kuolettaviin vammoihin, joten katontekijän on oltava liikkeissään äärimmäisen varovainen. Joskus katoilla voi olla myös löystyneitä kattotiiliä, irtonaisia pikkukiviä, jyrkkiä kulmia tai lunta, jolloin katolla taiteilu voi olla erityisen hankalaa. Katonkorjaajan on vain taisteltava riskejä vastaan ja tehtävä työnsä.

Julkisen liikenteen kuski

Lisääntynyt tieliikennöinti on lisännyt julkisen liikenteen kuskien paineita. Ruuhkaiset tiet ja autontorvien tuuttaukset voivat olla hyvin häiritseviä ajamiseen kuskille. Kuskeilla on vaativat aikataulut, joita heidän täytyy noudattaa. Kuskit tekevät työtään stressitilassa, sillä heidän täytyy sietää työpainetta, selkkauksia teillä sekä vihamielisiä ihmisiä. Kaikki häiriöt voivat johtaa kuolettaviin onnettomuuksiin. Ajoneuvoista lähtee myös haitallisia kemikaaleja ja päästöjä, jotka voivat aiheuttaa kuljettajan hengityselimistölle haittoja.

Poliisi

Lakien noudattamisen valvominen ja järjestyksen ylläpito on poliisien vastuulla. Arvaamattomat lainrikkojat ja tilanteet ovat poliiseille arkipäivää. Poliisit kohtaavat työssään lukemattomia vaaroja: tilanteissa saatetaan kohdata vihollisia, niissä voidaan saada fyysisiä vammoja, tarttuvia tauteja ja jopa kuolla. Vaarallisten rikollisten tutkiminen, pidätykset, itsemurhien, onnettomuuksien ja liikennerikkomusten selvittäminen ovat kaikki työtä, joissa poliisi pistää henkensä likoon.

Poliisien työtä usein kritisoidaan − joskus oikeutetusti, joskus taas epäoikeudenmukaisesti. Siitä huolimatta useimmissa tapauksissa poliisi luo ympäristöönsä rauhaa ja järjestystä. Tällä ammattiryhmällä on yksi maailman stressaavimmista töistä.

Kaivosmies

Yhteiskunnan muutos teollisesta palvelusuuntautuneemmaksi on aiheuttanut sen, että kaivostyöntekijöitä on aiempaa vähemmän, ja siksi he ovat ammattiryhmänäkin harvemmin esillä. Se ei kuitenkaan muuta faktaa, että kaivosmiehen ammatissa on terveyshaittoja. Kaivostyöntekijät voivat altistua suurille määrille pienhiukkasia, joka voi johtaa tulehdukseen ja muihin haittoihin keuhkoissa. Syvälle keuhkoihin hengitetyt hiukkaset jäävät sinne pysyvästi. Lisäksi kaivosonnettomuksien sattuessa menetetään usein ihmishenkiä.

Sähkömies

Sähkömiehen työ on yksi maailman henkeä uhkaavimmista töistä. Altistuminen sähköjännitteille voi olla erittäin vaarallista. Sähkömiehet joutuvat työskentelemään virtapiirien, pääsähköjohtojen ja kaapelien kanssa. Työssä on jopa suuri riski kuolla mahdollisten korkeiden työskentelypaikkojen, tulipalojen, sähköiskujen sekä joskus jopa räjähdyksien vuoksi. Myös puutteelliset, vanhanaikaiset tai vialliset varusteet voivat johtaa onnettomuuksiin.

Rekkakuski

Rekkakuskit ovat erikoisessa ammatissa: he käytännössä asuvat tien päällä ja matkustavat jatkuvasti kuljettaen lastia, esimerkiksi tavaroita ja hyödykkeitä. Rekka- ja kuorma-autokuskien täytyy jatkuvasti kohdata vaikeita tieolosuhteita, holtittomia kanssa-ajajia sekä unettomia öitä − kaikki vastoinkäymiset voivat johtaa traagisiin lopputuloksiin.

Lähteet: exploreb2b.co, uk.askmen.com, mycareerlamp.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat