Myös julkinen ammatti voi uuvuttaa

Masennus tai työuupumus voi sattua kenen kohdalle tahansa. Muiden muassa nämä julkisuuden henkilöt ovat kertoneet avoimesti sairaudestaan, kutsuttiin sitä sitten masennukseksi, uupumukseksi tai burnoutiksi.

Kansanedustaja Pertti Salovaara jäi työuupumuksen ja masennuksen takia sairauslomalle keväällä 2008. Kuukauden tauko ei kuitenkaan riittänyt, vaan hänet määrättiin lepoon uudestaan seuraavana syksynä. Silloin sairausloma venyi seitsemän kuukauden mittaiseksi. Salovaara on julkisuudessa verrannut masennusta alkoholismiin.

– Mieleen liittyvä sairaus on kuin alkoholismi: se ei ole koskaan lopullisesti ohitse. Jäljelle jää pelko siitä, uusiutuuko sairaus, hän totesi palattuaan sairauslomalta.

Myös iskelmätähti Matti Esko tietää, mitä stressaava työ, ja siitä johtuva uupumus voi ihmiselle pahimmillaan tehdä. Hän sairastui vakavaan masennukseen 1990-luvun loppupuolella.

– Ajatukseni olivat erittäin vakavasti itsetuhoisia, ja haluaisin luopua elämästäni. Itsetuhoviettini oli niin kova, että pidin taskuissani partakoneen teriä. En halunnut jatkaa elämääni, eikä siinä tilanteessa kukaan merkinnyt minulle mitään. Mielenterveyteni oli järkkynyt, kertoi hän taannoin Iltalehden haastattelussa.

Työuupumus on ahkerien tauti

Diili-ohjelman toisena finalistina tutuksi tullut Heidi Luumi on kertonut olleensa aina kova tekemään töitä. Hän ei ole halunnut antaa pomoillensa pienintäkään syytä epäillä, ettei hän olisi paras mahdollinen henkilö hoitamaan työtään. Huolehtiessaan työtehtävistään, Luumi on välillä unohtanut huolehtia itsestään.

– Olen ollut työnarkomaani. Yhtäkkiä työpaikalla putosin, ja minut vietiin suoralta käsin sairaalaan, Luumi kertoi Diili-ohjelman videopäiväkirjassa.

Hirviökin voi uupua

Mr. Lordina maailmalla tunnetulle Tomi Putaansuulle euroviisuvoiton jälkeinen julkisuuspyöritys oli olla liikaa.

– Pikkuhiljaa alkaa päivä voittaa, minulle tuli yksinkertaisesti burnout, joka johtui täysin stressistä. Myös masennusta oli havaittavissa, hän tilitti Viihdeuutisille selvittyään pahimman yli.

Putaansuulle julkisuus oli uutta, mutta konkarillekaan se ei aina ole helppoa.

Kansanedustaja Tanja Karpela on paljastanut sairastuneensa masennukseen toimiessaan kulttuuriministerinä. Sairaus puhkesi vuonna 2005, kun iltapäivälehdet raportoivat hänen viettäneen yön hotellissa Matti Vanhasen kanssa. Silloin hän ei masennuksestaan kuitenkaan hiiskunut, sillä ajatus sairaudesta kertovista lööpeistä tuntui pahalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja