Outo salakuuntelutapaus terveysasemalla – virtsanäytteen antaja syytti hoitajaa "tupinasta"

Korvaushoitopotilas jätti kännykkänsä tallentamaan toimenpidehuoneeseen hoitajien tietämättä. Mies tuomittiin salakuuntelusta.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 44-vuotiaan miehen Pudasjärven terveysasemalla tapahtuneesta salakuuntelusta sakkoihin. 

Salakuuntelu tapahtui lokakuussa 2022 virtsanäytteen antamisen yhteydessä. Käräjäoikeus arvioi, että mies oli tietoisesti pannut matkapuhelimensa tallennustoiminnon päälle saapuessaan vastaanottohuoneeseen. Mies ei kertonut sairaanhoitajalle tallentamisesta. 

Kun mies poistui vastaanottohuoneesta antamaan virtsanäytettä, puhelin tallensi sairaanhoitajan ja päihdetyöntekijän keskusteluja, jotka kestivät lähes 40 minuuttia. Sairaanhoitaja ja päihdetyöntekijä olivat keskustelleet miehen ja muiden korvaushoitopotilaiden asioista. 

Hoitaja matki tallenteella vieroitusoireita

Sairaanhoitaja kertoi poliisikuulustelussa, että hän oli muun muassa demonstroinut asiakkaan vieroitusoireita, mikä oli tallentunut puhelimeen. Miehen mielestä hänestä puhuttiin tallenteella halveksivasti.

Mies ei onnistunut heti virtsanäytteen antamisessa, mikä oli hidastanut terveyskeskuskäyntiä. Mies kertoi poliisikuulustelussa, että epäonnistunut virtsanäytteen antaminen johtui "hoitajan tupinasta". Miehen mukaan hoitajan "tupina" sotki ajatukset ja siinä yhteydessä puhelin jäi toimenpidehuoneeseen tallentamaan. Mies kiisti salakuuntelun ja oli sitä mieltä, että tallennus oli vahinko. 

Lopulta virtsanäytteen antaminen onnistui, kun mies joi vettä ja jaloitteli. Sitten mies sai tarvitsemansa liuotetun lääkkeen.

Mies tuomittiin salakuuntelusta 30 päiväsakkoon, mikä tekee yhteensä 210 euroa. Lisäksi hän joutuu suorittamaan valtiolle rikosuhrimaksun 80 euroa. Valtion varoista maksetaan 415 euron palkkio miehen asianajajalle. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat