Ouluun avattiin kenties maailman ensimmäinen polttopuuautomaatti – MTV tutustui metsästä löytyvään innovaatioon

2:56
Katso video, tältä polttopuuautomaatti näyttää!

Ouluun on avattu kenties maailman ensimmäinen polttopuuautomaatti. Jos nuotiopaikalle tullessa ei ole puita mukana, ne voi nyt ostaa automaatista.

Innovaation takana on oululaisen Kestävän kehityksen keskuksen hanketyöntekijän Valto Vaaraniemen päähänpisto Lapin eräreissulla. Vaaraniemi oli melomassa Äkäsjoella.

– Oltiin kaverin kanssa nousemassa nuotiopaikalle vähän märissä kamppeissa ja oltaisiin haluttu makkarat paistaa, mutta siellä ei ollut polttopuita.

– Siinä sitten vitsillä heitettiin, että olisipa kätevä, jos olisi automaatti, josta puut voisi ostaa, Vaaraniemi kertoo MTV Uutisille.

Vitsistä alkanut idea alkoi lopulta konkretisoitua lounaskeskusteluissa. Nyt prototyyppi puumaatista on avattu Oulun Hietasaaren ulkoilualueelle. Hintaa sylilliselle puita kertyy 3,95 euroa ja maksu tapahtuu matkapuhelimella.

"Sodankylästä soiteltiin"

Vastaavanlaista automaattia on kyselty muihinkin kaupunkeihin, mutta ainakin vielä automaatti on testausvaiheessa. Talven jälkeen automaatteja olisi tarkoitus saada lisää.

– Tosi moni on kommentoinut, että onpa hieno juttu. Tällaista automaattia on kaipailtu myös muualle Ouluun, ja on tätä kysytty muualtakin Suomesta. Esimerkiksi Sodankylästä soiteltiin, saisiko myös heille näitä automaatteja, Vaaraniemi kertoo.

Hän on vakuuttunut siitä, että oululainen innovaatio on ainutlaatuinen myös maailman mittakaavassa.

– Ei ole ainakaan itselle tullut vastaan muualta maailmassa.

Varkaudet veivät ilmaiset puut

Kaikkiin Oulun kaupungin ylläpitämiin nuotiopaikoille ei tuoda enää puita. Esimerkiksi Hietasaaren ulkoilupaikalle tuotiin ennen puut kaupungin puolesta, mutta jatkuvan varastelun vuoksi puuhuolto lopetettiin.

Puumaatti on siis vastaus niiden ulkoilijoiden huutoon, jotka haluaisivat käristää evästä nuotion liekillä.

Puumaatit rakennetaan ja polttopuut niihin tuotetaan oululaisen Yritetään yhdessä ry:n ylläpitämässä Kestävän kehityksen keskuksessa.

Kyseessä on työpajakeskus, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Keskuksen tarkoituksena on tarjota työpaikka niille, jotka eivät ole saaneet työtä yksityisiltä työmarkkinoilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja