Mainos

Oulussa ryöstetty apteekkeja jo 15 kertaa tänä vuonna – Ailan apteekki joutunut kohteeksi jo viidesti: "Miten tilanne on voinut mennä tällaiseksi?"

Oululainen apteekkari Aila Aitamurto kertoo, että apteekkiryöstöjen aalto on saanut pohtimaan turvatoimien lisäämistä. Aitamurron apteekki on ryöstetty tänä vuonna viidesti.

Apteekkari Aila Aitamurto Joutsen apteekista kertoo, että hänen Oulun Kaukovainiolla sijaitseva apteekkinsa on ryöstetty tänä vuonna viisi kertaa. Joka kerta apteekista on viety ryöstösaaliina huumaavia aineita ja kolmiolääkkeitä.
Oulussa on ryöstetty tänä vuonna apteekkeja poikkeuksellisen paljon. Apteekkiryöstöjä on kirjattu tänä vuonna koko Suomessa lokakuun alkuun asti 27 kappaletta. Ryöstöistä 15, eli yli puolet on tehty Oulussa. Vastaavasti apteekkimurtojen määrä on taas vähentynyt viime vuosina merkittävästi. 

Aitamurto kertoo, että ryöstöt ovat vaikuttaneet apteekissa myös työoloihin. Apteekkari on joutunut pohtimaan vartioinnin lisäämistä ja käynyt henkilöstön kanssa läpi ryöstötilanteessa toimimista.

– Kaukovainion apteekissa töissä olevat henkilöt joutuvat olemaan varpaillaan tilanteen vuoksi ja se tuntuu heistä inhottavalta. Tietysti pääsääntöisesti apteekissa asioivat ihmiset ovat mukavia, Aitamurto luonnehtii.

Ryöstöjen määrä ihmetyttää

Suuri määrä apteekkiryöstöjä on puhuttanut oululaisia apteekkarialan työntekijöitä.

– Kyllä me olemme ihmeissämme siitä, että miten tilanne on voinut mennä tällaiseksi. Kaukovainiolla apteekkiryöstöjä on tapahtunut ennenkin, mutta nyt tilanne on räjähtänyt käsistä. Onko tilanteesta on tullut niin epätoivoinen, että lähdetään ryöstämään apteekkeja?

Apteekkari pohtii, että myös siirtyminen sähköiseen reseptijärjestelmään vaikuttaa myös ryöstöjen määrän kasvuun.

– Reseptilääkkeiden väärinkäyttäjät väärensivät ennen paperireseptejä, mutta enää se ei ole mahdollista, kun järjestelmä on sähköinen.

Lääkkeitä päihdekäyttöön

Rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisilaitokselta kertoo, että yhtä selittävää tekijää ei apteekkiryöstöjen taustalta löydy.

– Oulussa on henkilöitä, jotka ovat ottaneet toimintamallikseen hankkia lääkkeitä ryöstämällä. Ilmiö liittyy päihdeongelmiin. Tekijä saattaa olla rahaton ja velkaantunut, jolloin hän ei pysty huumausaineita hankkimaan muuten kuin ryöstämällä.

Epäillyt ovat saattaneet kertoa ryöstön motiiviksi velanperinnän, mutta poliisin oma näkemys motiivista on toinen.

– Ryöstöstä epäilty saattaa kertoa motiiviksi velanperinnän lieventääkseen tuomiotaan. Meillä on vahva käsitys, että näissä tapauksissa on kyse omasta päihdekäytöstä, sillä huumausaineet ovat löytyneet epäiltyjen kotoa ja osa syönytkin lääkkeitä kiinni oton yhteydessä.

Sormusen mukaan nyt selvitetyissä ryöstöissä tekijät ovat olleet osittain samoja ja osittain eri henkilöitä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja