Mainos

Huoltamoyrittäjä kyllästyi jatkuviin bensavarkauksiin – ”Koimme tämän viimeisenä keinona”

Vantaalla sijaitsevan Tikkurilan Teboilin yrittäjä Isto Mäkinen on viime vuoden marraskuusta lähtien julkaissut huoltoaseman Facebook-sivuilla kuvia epäillyistä polttoainenäpistelijöistä.

Mäkinen korostaa, että kuva julkaistaan vain siinä tapauksessa, ettei tekijää ole tavoitettu mitenkään sitä ennen, poliisi ei ole saanut verekseltään kiinni tai hänelle ei ole mitään yhteystietoja olemassa eli tekijä jää täysin tuntemattomaksi.

– Olemme kokeneet tämän viimeisenä keinona. Mitään korvauksia sieltä harvoin on kuitenkaan odotettavissa, Isto Mäkinen sanoo MTV Uutisille.

Järjestelmällistä toimintaa

Vielä viime vuonna polttoainenäpistyksiä oli pahimmillaan useita joka viikko. Mäkinen kertoo tekijöistä, jotka vierailivat heidän huoltamollaan kolmesti onnistuneesti, ja vielä senkin jälkeen kaksi kertaa yrittivät näpistää polttoainetta.

– Näillä tekijöillä homma on systemaattista ja hyvin suunniteltua. Samat tekijät käyvät muillakin asemilla. Suorastaan härskiä hommaa.

Nyt polttoainenäpistyksissä on tapahtunut käänne parempaan, sillä tänä vuonna tapauksia on vain pari.

Äänestys

Hyväksytkö bensavarkaiden kuvien julkaisemisen Facebookissa?

Kyllä

En

Hyväksytkö bensavarkaiden kuvien julkaisemisen Facebookissa?

Kyllä 96%

En 4%

96%
4%
ääniä 29813 kpl

– On mahdoton sanoa, ovatko näpistykset vähentyneet tämän takia vai onko siihen joku muu syy. Voi tällä tietysti ennaltaehkäisevää vaikutusta olla, Mäkinen miettii.

Valtavasti lisätyötä 

Kerralla polttoainetta lähtee näpistelijän matkaan noin 50-100 eurolla. Mäkinen miettii, että näpistelijän jäljittämisestä aiheutuu runsaasti lisävaivaa. Aina ei kuitenkaan kyse ole tahallisuudesta, vaan vahingossakin on jätetty maksamatta.

– Näille henkilöille löytyy yleensä aina joku numero ja asiaa saadaan sovittua. Mutta tahallaan tätä tekevillä saattaa autoissa olla väärät rekisteritunnukset tai auto on toisen nimissä. Tällaisten tapausten selvittäminen on mahdotonta poliisillekin.

Yrittäjän mukaan yksi vaihtoehto kitkeä näpistykset olisi laittaa kaikki polttoainemittarit automaateiksi.

– On paljon ihmisiä, jotka haluavat maksaa sisälle. Kokonaisuuteen nähden näpistykset ovat onneksi pieni osa. Tässä tullaan sen kysymyksen äärelle, pitääkö enemmistön muuttaa toimintatapojaan pienen vähemmistön rötöstelyjen vuoksi. Oma näkemykseni on, että ei pidä. Mutta mitään muuta keinoa ei ole totaalisesti estää kuin että kaikki polttoainemittarit ovat automaatteja.

"Sakkojen muuntorangaistus palautettava" 

Tikkurilan Teboililla tultaneen tulevaisuudessa ottamaan käyttöön mittarit, jotka avataan kassalta vasta sitten, kun henkilö on tunnistettu.

Yksi vaihtoehto Mäkisen mukaan näpistelyjen hillitsemiseksi olisi sakkojen muuntorangaistuksen palauttaminen, jolloin sakot muuttuisivat aikanaan vankeudeksi. Myös näpistys-termiä yrittäjä ihmettelee. Näpistyksestä puhutaan, kun summa on alle 500 euroa.

– Sadan euron polttoainenäpistys on iso raha pienyrittäjälle. Siinä kohtaa näpistys tuntuu aika vähättelevältä.

Mäkinen kertoo olleensa yhteydessä viranomaisiin ennen kuin aloitti kuvien julkaisemisen. Poliisin mukaan kuvia voi julkaista, ja kertoa mitä on tapahtunut, kunhan ei sorru syyttelyyn.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.