Oulun törkeät seksuaalirikokset saavat professorinkin hämmentymään: ”Kukaan ei ilmeisesti ole huomannut mitään”

Oulussa raiskattu lapsi on hieman yli 10-vuotias suomalaistyttö 0:43

– Ihmeellistä, että lapsen osalta kukaan ei ilmeisesti ole huomannut mitään, rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen toteaa Oulun epäiltyyn törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyen.

Poliisi on vanginnut joukon ulkomaalaistaustaisia miehiä lapseen kohdistuneisiin törkeisiin seksuaalirikoksiin liittyen. Kaikkia epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, minkä lisäksi osaa epäillään törkeistä raiskauksista.

Uhri on hieman yli 10-vuotias tyttö.

Miten teko jatkui niin pitkään?

Utriaista hämmentää se, miten pitkään teko on voinut jatkua. Epäiltyjä on kuitenkin useita, ja tekojen tapahtuneen useamman kuukauden aikana.

– Kyllä pitäisi saada tietoa enemmän siitä, millainen se tilanne on ollut. Ei häntä varmaan vangittuna ole pidetty, Utriainen toteaa.

Keskeistä on, miten lapsen tilanne on pysynyt salassa. Sen enempää koulu kuin vanhemmatkaan eivät ilmeisesti ole huomanneet ja reagoineet tilanteeseen. Juuri tästä Utriainen haluaisi lisää tietoa: miten tällainen on voinut tapahtua kenenkään huomaamatta.

Raiskauksen määritelmän rajat mitattavana

Utriainen muistuttaa, että raiskauksen tunnusmerkistöön voi liittyä useita seikkoja. Yhdynnän määritelmä kattaa myös esimerkiksi oraaliyhdynnän, ja raiskauksen tunnusmerkistö voi täyttyä esimerkiksi tekijän käyttäessä sormia.

Utriainen pohtii, onko tekoon käytetty houkuttelua, ja onko lapsella katsottu olevan syystä tai toisesta kykyä antaa suostumuksensa yhdyntään. Sen puutteen voidaan tulkita viittaavan raiskaukseen.

– Onko esimerkiksi katsottu raiskaukseksi sen takia, että lapsi on niin nuori, Utriainen pohtii.

– Täytyy vähän miettiä, millainen se tilanne on. Miten törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskausta on sovellettu ja tulkittu yhdessä. Milloin se menee raiskauksen puolelle ja näin päin pois, hän aprikoi.

– Voi vain arvailla, mikä se tilanne on. Voi myös olla niin, että lapsi ei ole tavallaan tajunnut, missä sitä tässä ollaan mukana, tai ainakaan vanhemmat eivät tajunneet, hän pohtii.

Utriaisen mukaan tekijöiden suuri määrä ja tekojen kohdistuminen yhteen uhriin on poikkeuksellista. Mitä konkreettisesti on tapahtunut, minkä takia ja missä olosuhteissa, paljastuu vasta myöhemmin. Toistaiseksi yleisö joutuu pärjäämään vähin tiedoin.

– Täytyy vain odottaa. Kun nyt epäiltyjä vangittu, niin kyllä se aika pian selviää ja tulee julkiseksikin, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat