Oulun seksuaalirikosoikeudenkäynnin syyttäjä: Näyttöä järjestäytyneestä toiminnasta ei ole löytynyt

Syyttäjä ei ole löytänyt näyttöä siitä, että Oulussa ilmi tulleet seksuaalirikokset olisivat kytköksissä toisiinsa. Oulussa käynnistyi tänään oikeudenkäynti, joka on lapsiin kohdistuneen seksuaalirikossarjan laajin tapaus.

Tapauksessa epäillään kahdeksan miehen raiskanneen tai hyväksikäyttäneen 10–15-vuotiasta uhria yhteensä yli vuoden ajan.

Erikoissyyttäjä Pia Mäenpään mukaan syyttäjä ei ole löytänyt näyttöä siitä, että Oulussa ilmi tulleiden tapausten epäillyt tekijät olisivat tunteneet toisensa. 

Mäenpään mukaan tarkoitushakuinen houkuttelun eli groomingin rooli tapauksessa ei ole myöskään täysin yksiselitteinen. Hänen mukaansa oikeudessa täytyy punnita sitä, mitä eri osapuolet ovat hakeneet ennen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Oleellista on esimerkiksi se, miten tekijä lähestyy uhria.

– Tässäkin on puolin ja toisin vähän erilaisia piirteitä matkan varrella.

Tapausten määrä ei ole kasvussa

Yleisellä tasolla Mäenpää sanoo, että lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevia tutkintoja vaikeuttaa se, että tapahtumat ovat sattuneet suljettujen seinien sisällä.

Tämän takia vain epäilty ja asianomistaja tietävät tapahtumien kulun ja muuta näyttöä on niukalti.

– Sitä näissä on yleensä vähän saatavissa, eli ulkopuolisen silminnäkijätodistelua ynnä muuta.

Mäenpää toteaa myös, että toisin kuin usein ajatellaan, lasten hyväksikäyttö ei tosiasiallisesti ole lisääntynyt. Sen sijaan tapauksia tulee entistä enemmän ilmi.

– Niitä tunnistetaan paremmin ja ilmoitetaan paremmin. 

Lue myös:

    Uusimmat