Oulun helluntaiseurakunnan työntekijät tunnistivat seksuaalirikoksista epäillyn miehen: "Rikkonainen ihminen saattaa etsiä apua seurakunnasta"

Oulussa kolme uhria, yhdeksän epäiltyä 3:37

Oulun poliisi julkisti tänään yhden lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikoksista epäillyn henkilön kuvan ja nimen, jotta henkilö tavoitettaisiin. Tietojen julkistamisen jälkeen paikallisen helluntaiseurakunnan työntekijät järkyttyivät: etsitty mies on viihtynyt seurakunnan keskuudessa.

Oulun helluntaiseurakunnan johtava pastori Pasi Markkanen vahvistaa MTV Uutisille, että Oulussa seksuaalirikoksesta epäilty ulkomaalaistaustainen henkilö on tuttu Oulun helluntaiseurakunnalle. Hän on käynyt seurakunnan kokoontumisissa Oulussa useita kertoja.

– Kyseessä on henkilö, joka on ollut seurakuntamme keskuudessa.

Helluntaiseurakunnan maahanmuuttotyöstä vastaava nuorisopastori Juan Castillo kertoo, että kyseinen henkilö on käynyt useita kertoja seurakunnan sunnuntaijumalanpalveluksessa ja osallistunut arabiankielisiin tilaisuuksiin.

– Hän on istunut takapenkkiin ja tilaisuuden jälkeen lähtenyt pois. Hän on vaikuttanut melko ujolta ihmiseltä. Tänä syksynä hän ei ole enää tullut paikalle, Castillo kertoo.

"Seurakunta on myös rikkinäisten ihmisten paikka"

Oulun poliisi julkaisi tänään tuntomerkit, nimen ja valokuvan ulkomaalaistaustaisesta miehestä, jonka epäillään syyllistyneen seksuaalirikokseen Oulussa. Vain tunteja tuntomerkkien julkistamisen jälkeen poliisi kertoi epäillyn löytyneen Saksasta.

Häntä epäillään osallisuudesta laajaan seksuaalirikosvyyhtiin, jossa epäiltyjä on yhteensä kahdeksan ja jonka uhri on noin kymmenenvuotias tyttö. Tapausta tutkitaan Oulun poliisissa tällä hetkellä törkeinä raiskauksina, törkeinä lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä ja pahoinpitelyinä.

Sekä Markkanen että Castillo saivat tietää henkilön epäillystä kytköksestä seksuaalirikoksiin tänään. He ovat molemmat syvästi järkyttyneitä tiedosta.

– Koko uutinen on henkilökohtaisesti järkyttänyt minua. On tavattoman surullinen uutinen, että epäilty on ollut seurakuntamme keskuudessa. Olemme antaneet paljon voimavaroja sille, että meidän maahanmuuttotyömme kantaisi myös hedelmää ja että he sopeutuisivat yhteiskuntaamme, kunnioittaisivat lakejamme ja ihmisarvoa, Markkanen sanoo.

Castillo on rikoksen uhrin puolesta syvästi surullinen. Hän toteaa, että joskus seksuaalirikolliset etsivät apua seurakunnasta. Seurakunta tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Nuorisopastori Castillo on kohdannut työssään sekä seksuaalirikosten uhreja että rikokseen syyllistyneitä.

– Seurakunta on myös rikkinäisten ihmisten paikka. Seksuaalisesti rikkonainen ihminen saattaa etsiä apua seurakunnasta.

Seurakunnan ovet pysyvät avoimena kaikille

Castillo muistuttaa, että epäilty henkilö ei ole käynyt vain helluntaiseurakunnan tilaisuuksissa, vaan hän on ollut yleisesti kiinnostunut Oulussa järjestettävistä kristillisistä tilaisuuksista.

Oulussa seurakunnat, myös helluntaiseurakunta, tekevät töitä Suomeen muuttaneiden maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Kun vuonna 2015 Suomeen saapui paljon turvapaikanhakijoita, myös helluntaiseurakunta teki töitä heidän kanssaan. 

– Autoimme heitä aktiivisesti, esimerkiksi antamalla vaatetusta ja järjestämällä tapahtumia, joissa tarjottiin esimerkiksi ruokaa. Alkuun tilaisuuksia järjestettiin noin 100–200 maahanmuuttajalle, mutta myöhemmin työtä kohdennettiin heihin, jotka halusivat tulla seurakuntamme keskuuteen, Markkanen luonnehtii.

Castillo haluaa muistuttaa, että seksuaalirikoksista epäilty henkilö ei ole liikkunut seurakunnassa lasten ja nuorten kanssa.

– Meillä ei ole tarvetta muuttaa toimintatapojamme. Seurakunnan ovet pysyvät jatkossakin avoinna kaikille ja haluan muistuttaa, että meillä on olemassa turvallisuusjärjestelmä, jolla esimerkiksi yhteisömme nuoria jäseniä suojellaan.

Lue myös:

    Uusimmat