Oulu uskoi päässeensä yli syvimmästä rasismikuopastaan – sitten äärioikeistolainen puukotti 12-vuotiasta: "Sairaan ihmisen sairas yksittäinen teko"

Oulun sivistys- ja kulttuuritoimenjohtaja Mika Penttilä toivoo, että äärimmäisen surullisella tapauksella ei olisi pysyviä vaikutuksia kaupungin parantuneeseen ilmapiiriin monikulttuurisuuden osalta.

Oulussa kauppakeskus Valkeassa eilen tapahtuneesta puukotuksesta epäilty mies on ollut mukana uusnatsijärjestön toiminnassa. Poliisin mukaan miehen epäillään puukottaneen ulkomaalaistaustaista 12-vuotiasta lasta useita kertoja.

– Tässä on kysymys yksittäisen sairaan ihmisen sairaasta teosta. Toivon, että ihmiset osaavat asettaa tämän kontekstiin ja käsitellä yksittäistapauksena, kertoo Penttilä MTV Uutisille.

– Tämä on äärettömän surullinen tapahtuma. Ajatuksemme ovat uhrien ja heidän perheiden ja läheisten kokemassa valtavassa surussa. Olemme kaikki järkyttyneitä, että tällaista ylipäätään tapahtuu keskellä iltaa, jolloin Valkeassa oli paljon väkeä liikkeellä, Penttilä jatkaa.

Ilmapiiri parantunut viime vuosina

Penttilä kertoo Oulun kaupungin ilmapiirin olleen viime vuosina pikemminkin monikulttuurisuutta arvostava ja yhteistyötä eteenpäin vievä kuin rasistinen.

– Ei tämänlaisia ilmiöitä ole ollut lainkaan, vaikka tiedossa on viime vuosikymmenen tapahtumat, jotka veivät ilmapiiriä huonompaan suuntaan. 

Näillä tapahtumilla Penttilä viittaa vuonna 2018 paljastuneeseen laajaan alaikäisiin kohdistuneeseen seksuaalirikosvyyhtiin, jonka epäiltyinä oli useita ulkomaalaistaustaisia miehiä.

– Kun nämä tapahtumat tuli tietoon, niin kaikki rasismi-indeksit meni vähäksi aikaa ihan pohjalle, mutta ollaan monin erilaisin toimin saatu tilannetta parantumaan, kaikilla mittareilla, kertoo Penttilä.

Penttilä painottaa Oululla olevan satavuotiset perinteet kansainvälisestä kaupasta ja nykyisin yrityksissä ja oppilaitoksissa on paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä töissä ja opiskelemassa.

–  Ollaan totuttu täällä elämään rauhassa ja sovussa. Tältä osin tällaiset tapaukset vievät tätä tietenkin toiseen suuntaan ja se on valitettavaa. 

Oulun kaupunki lisää tukea nuorille

Perjantai-illalle Penttilä kertoo kaupungin varanneen lisäresursseja nuorten ja lasten tukemiseen järkyttävässä tilanteessa. 

– Meillä on kauppakeskus Valkeassa nuorisotila Nurkka ja siellä on tänään nuorisotyöntekijöitä tarjolla useampia ja jalkautuvaan työhön tullut lisäresursseja. Muun muassa yhteistyökumppanimme Walkers jalkautuu myös kaduille.

Penttilä kertoo myös kirkon laajentaneen aukioloaikaansa ja sieltä saatavaa keskusteluapua.

– Halutaan palauttaa ihmisille turvallisuuden tunne kaupungissa, painottaa Penttilä.

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava valittelee viime päivien tapahtumien olleen poikkeuksellisia ja surullisia. Samana iltana täysi-ikäinen mies kuoli puukotuksessa Oulun Meri-Toppilassa.

– Oulu on edelleen turvallinen kaupunki asua, elää ja vierailla. Oulun kaupunki ei salli väkivaltaa missään muodossa, enkä myöskään itse henkilökohtaisesti hyväksy väkivaltaa, painottaa Alatossava.

– Välitän sydämellisen osanottoni omasta ja Oulun kaupungin puolesta omaisille ja läheisille, jatkaa Alatossava.

Juttu päivitetty kaupunginjohtajan kommenteilla klo 15.55.

Lue myös:

    Uusimmat