Oululainen Niina ehti hädin tuskin huomata lumihangessa makaavaa möykkyä – ajatus pakkasyöhön nukahtaneesta ihmisestä sai kääntämään auton ympäri: "Poika oli löydettäessä jo aivan kylmä"

Suomessa on koettu viime viikkojen aikana tämän talven kovimpia pakkasöitä. Lauantaina aamuyöstä autolla ajaneen oululaisnaisen valppaus saattoi hyvinkin pelastaa pakkasyöhön jääneen juhlijan hengen.

Oululainen Niina Häikiö, 23, oli perjantain ja lauantain välisenä yönä ajamassa keskustasta kotiin päin, kun jokin möykky kiinnitti hänen huomionsa.

– Ihan kuin joku olisi maannut lumihangessa bussipysäkin vieressä. Jäin miettimään, olikohan kyseessä ihminen vai ei, Häikiö kertoo. 

Ajatus ihmisestä lumihangessa parinkymmenen asteen pakkasessa ei jättänyt rauhaan, joten Niina päätti kääntää auton ympäri seuraavissa liikennevaloissa.

Lumikasan päällä makasi mies pitkällään

Kääntyminen kannatti, sillä bussipysäkin viereen kolatun lumikasan päällä tosiaan makasi nuori mies pitkällään.

– Paikalle oli jo välissä ehtinyt kävelemään eräs pariskunta. Pysähdyin kysymään, tarvitsevatko he apua. Vastaus oli, että ei tämä poika tule itse pääsemään kotiin, Häikiö toteaa.

Lumihankeen väliaikaisen sänkynsä oli viritellyt vastikään täysi-ikäistynyt nuori mies, joka Häikiön mukaan oli tapaamishetkellä tukevassa humalassa.

– Poika oksenteli ja itkeskeli. Ilmeisesti oli huono ilta ollut takana. Jonkun aikaa tämän oli täytynyt maata hangessa, sillä poika oli löydettäessä jo aivan kylmä.

Lastasi pojan autoon yhdessä toisten auttajien kanssa

Häikiö päätti yhdessä paikalle sattuneen pariskunnan kanssa nostaa pojan auton kyytiin ja kuljettaa tämän kotiovelleen. Onneksi nuorukainen asui aivan lähettyvillä ja hänet saatiin nopeasti sisätiloihin lämmittelemään.

– Kovasti hän kiitteli ja pyyteli anteeksi, ettei ollut itse päässyt kotiinsa. Sanoin, että ei mitään hätää, tällaisia sattuu, Häikiö kertaa.

Tällä sattumalla olisi tosin voinut pahimmassa tapauksessa olla kuolettavat seuraukset.

Lumikasan sijainti saattoi pelastaa

Poika oli auttajillensa kertonut tunteneensa itsensä liian väsyneeksi mennäkseen kotiin saakka ja päättänyt jäädä lumihangelle lepäämään. 

Häikiö kertoo, etteivät pojan ystävät tienneet tämän olinpaikkaa. 

– Ilmeisesti ystävillä ei ollut tietoa, että hän oli edes lähtenyt yökerhosta.

Nyt nainen haluaa muistuttaa muitakin pakkasöissä piilevästä vaarasta. Jos poika ei olisi jäänyt makaamaan juuri tien varrella sijaitsevalle lumikasalle, olisi tilanne voinut päättyä aivan eri tavalla.

– Jos haluaa humalassa lähteä kotiin aikaisemmin, niin siitä tulisi aina sanoa ystäville. Olisi hyvä myös olla kyyti valmiina, eikä vain lähteä hortoilemaan pakkaseen ja toivoa parasta. 

Lue myös:

    Uusimmat