Ikealta suunnitteilla sienipohjainen pakkausmateriaali – mullistava keksintö vähentäisi jätettä, mutta tuotanto on haastavaa

Nämä asiat tapahtuvat jokaiselle Ikeassa 1:36
Nämä asiat tapahtuvat jokaiselle Ikeassa käyvälle – tunnistatko itsesi? 

Huonekalujätti Ikea on suunnitellut ottavansa käyttöön biohajoavan, sienipohjaisen pakkausmateriaalin. Ajatus on vasta ideatasolla, eikä tuotantosyistä keksintö ole lähiaikoina tulossa käyttöön.

Kestomuovi eli polystyreeni on vaikea kierrättää. Sen maatumiseen voi kulua jopa tuhansia vuosia. Nyt ruotsalainen huonekalujätti Ikea on suunnitellut vaihtoehdon polystyreenille: pakkausmateriaali, joka on tehty sienistä.

Ikealla on tarkoitus vähentää jätettä ja kasvattaa kierrätyksen suosiota ”sienipakkauksen" avulla. Asiasta uutisoi muun muassa The Telegraph.

– Me etsimme innovatiivisia vaihtoehtoja korvaamaan muovi biohajoavalla pakkausmateriaalilla, kommentoi Ison-Britannian Ikean kestävän kehityksen päällikkö Joanna Yarrow

"Sienipakkaus" vähentäisi muovia

Ikea on suunnitellut "sienipakkauksen" yhdessä amerikkalaisen yritys Ecoactive Design -yrityksen kanssa. Pakkausmateriaali koostuu haarautuneesta sienirihmastosta, joka kiinnittyy maaperään tai muuhun pintaan, jolla se kasvaa. Toisin sanottuna, sienirihmasto on sienen juuret.

Ecoative kehitteli ”sienipakkauksen” antamalla rihmaston kasvaa puhtaan maatalousjätteen, kuten maissivarsien, ympärillä. Muutaman päivän sisään sienen kuidut muodostivat jätteen kanssa yhdessä kiinteän muodon. Seos kuivatettiin, jotta sieni lakkaisi kasvamasta, ja lopputuloksena syntyi kiinteää materiaalia.

Yarrow kertoi The Telegraphille, että Ikea on innoissaan sienipakkauksesta.

– Niin moni tuote on pakattu polystyreeniin, joka on perinteisesti todella vaikea kierrättää, kertoo Yarrow.

Sen sijaan rihmastosta syntynyt pakkausmateriaalin voi vain nakata biojätteeseen ja se maatuu jo viikon kuluessa.

– Hieno asia sienirihmastossa on myös se, että ne voidaan kasvattaa tiettyyn muottiin, johon ne sopivat täydellisesti. Voit saada pakkauksen tilaustyönä.

Tuotanto on vaikea toteuttaa

Idean keksinyt Ecoative työskentelee tällä hetkellä New Yorkissa pakkausmateriaalin parissa.

Ikea ei kuitenkaan tule ottamaan pakkausmateriaalia käyttöön vielä lähiaikoina, koska materiaalin tuotanto on haastavaa.

– Tämä mycelium-pohjainen materiaali on yksi ratkaisu, jota olemme aiemmin tutkineet. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole parhaillaan harkittavissa oleva tai pilotoitu, koska tuotantoa ei ollut mahdollista mitoittaa sen toteuttamiseksi, kommentoi Suomen Ikean PR-johtaja, Public Relations Leader Johanna Pasonen MTV Uutisille. 

Ikea kuitenkin tutkii uteliaasti erilaisia ratkaisuja pakkausmateriaalien suhteen.

– 98 prosenttia pakkausmateriaaleistamme on tehty uusiutuvista, kierrätetyistä tai kierrätettävissä olevasta materiaalista, josta 94 prosenttia on kuitupohjaisia materiaaleja, jotka ovat laajasti kierrätettävissä. Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä osuus olisi 97 prosenttia, Paasonen lisää. 

Ikea jatkaa ympäristöystävällisten valintojen tekoa. Viimeisimpänä valikoimaan lisättiin vegaaniset lihapullat. Vaikka moni yhdistää Ikean kertakäyttötavaraan ja halpoihin huonekaluihin, pyrkii huonekalujätti ympäristöystävällisemmäksi yritykseksi.

– Ikea on sitoutunut ottamaan johtoaseman fossiiliperäisten tuotteiden vähentämisessä samalla, kun se kasvattaa biohajoavien, ympäristöystävällisten tuotteiden kehitystä, kommentoi Ison-Britannian Ikean viestintäedustaja. 

Lue myös:

    Uusimmat