Hollantilainen teinipoika keksi ratkaisun merien jäteongelmaan – kehitti nyt jokiin sopivan muoviroskan keräyslaitteen

Puolet jätepyörteen roskista talteen 1:50
Hollantilaisen teinipojan ponnistelut merten muovijäteongelman ratkaisemiseksi etenevät.

Nuori hollantilainen keksijä laajentaa ideaansa Tyynenmeren muoviroskaongelman ratkaisemisesta jokiin. 25-vuotias Boyan Slat on tiimeineen kehittänyt muoviroskaa keräävän laitteen, joka soveltuu jokiin. Aiemmin hänen johdollaan on kehitelty systeemiä, joka kerää kelluvaa muoviroskaa Tyynestämerestä.

Kelluva, aurinkoenergialla toimiva keräyslautta on saanut nimen "Interceptor". Slatin perustama The Ocean Cleanup -organisaatio on saanut kritiikkiä siitä, että se keskittyy vain meriin jo ajautuneen muoviroskan keräämiseen.

Kahdeksan miljoonaa tonnia muoviroskia mereen

Asiantuntijoiden mukaan kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä ajautuu vuodessa merelle rannoilta, joista ja puroista. Muovijäte on vaarallista merieläimille, esimerkiksi valaille, jotka luulevat muovia ruuaksi.

– Meillä on jo yksi keräyslaite Indonesiassa ja yksi Malesiassa. Yksi laite menee Vietnamiin ja tämä Dominikaaniseen tasavaltaan. Olemme sopineet laitteiden toimituksesta useiden hallitusten kanssa ensi vuoden aikana. Esimerkiksi Thaimaahan ja Los Angelesiin on tulossa keräyslaitteet, luetteli Slat tiedotustilaisuudessa.

Muoviroskan keräyslaitteet tuhanteen jokeen

Malesiassa laitteesta on jo saatu hyviä kokemuksia.

– Laitetta on käytetty puolitoista kuukautta ja se toimii hyvin. Se kerää vedestä muovipullot ja muun roskan. Meillä Malesiassa on iso muovijäteongelma. Klang-jokeen päätyy 30 tonnia jätettä päivässä ja sen keräämiseen käytämme tätä laitetta, kertoo Izham Hashim Malesian Selangorin osavaltion hallinnosta.

Boyan Slat uskoo, että 1000 jokea kuljettavat mereen 80 prosenttia merissä kelluvasta muovijätteestä.

– Tavoitteemme on saada keräimet kaikkiin tuhanteen jokeen seuraavien viiden vuoden aikana, sanoo Slat.

Slat toivoo, että valtiot sitoutuisivat puhdistamaan jokensa muovijätteestä ja että yritykset tukisivat työtä taloudellisesti.

50 000 kiloa roskaa pois joesta päivässä 

Interceptor toimii niin, että muovijäte ohjautuu sen keulaan. Liukuhihna kuljettaa roskat laitteen sisuksiin, jossa sijaitsevat roska-astiat. Interceptor lähettää tekstiviestin paikalliselle operoijalle kun keräysastiat ovat täynnä.

– Suunnittelimme nokan niin, että se tunnistaa isot kohteet kuten puut, joita emme halua kerätä kyytiin, koska ne voisivat rikkoa laitteen, selittää Slat.

Laite kerää päivässä noin 50 000 kiloa roskaa.

Tällä hetkellä keräyslaite maksaa 700 000 euroa, mutta Slatin mukaan hinta laskee, kun tuotanto kasvaa.

– Keräyslaitteiden ostaminen ja käyttäminen tulee halvemmaksi kuin ne taloudelliset vaikutukset, joita syntyy jos muovia ei kerätä talteen joista, uskoo Slat.

Teinipoika havahtui muoviroskaongelmaan sukeltaessaan

Boyan Slat havahtui merien muoviroskaongelmaan 16-vuotiaana vuonna 2011 lomaillessaan Kreikassa. Sukellusreissulla vastaan tuli enemmän muovipusseja kuin kaloja.

Idea merien muoviroskan keräyslaitteesta syntyi vuonna 2013. Slat keräsi viisi vuotta varoja, rakennutti laitteiston prototyyppejä ja keräsi hankkeeseen mukaan tutkijoita ja muita asiantuntijoita. Nyt The Ocean Cleanup -organisaatio työllistää 90 tutkijaa, insinööriä ja asiantuntijaa.

Ensimmäinen laite päästi muoviroskat karkuun

Muoviroskien keräilylaitteen ensimmäinen versio System 001 valmistui vuosi sitten. Vuosi sitten syyskuussa laitteistoa alettiin hinata kohti Tyynenmeren jätepyörrettä. Tavoitteeksi kerrottiin viidessä vuodessa kerätä talteen ja toimittaa kierrätykseen puolet Tyynenmeren jätepyörteen roskista.

Keräyslaite ei kuitenkaan toiminut aivan niin kuin oli odotettu. Laite päästi keräämänsä roskat karkuun parin päivän kuluttua. Syynä oli se, ettei laite liikkunut tarpeeksi nopeasti suhteessa muoviroskiin.

Lopulta laite hinattiin takaisin rantaan ja asiantuntijat ryhtyivät miettimään, millaisia korjauksia pitäisi tehdä.

Paranneltu laite saatiin toimintakuntoon viime kesänä. Ongelmien ratkaisuksi kehitettiin jarruvarjo.

Tavoitteena uittaa merelle suuri määrä keräyslaitteita

Seuraavaksi tavoitteena on kehittää laitetta suuremmaksi ja kestävämmäksi. Muutaman vuoden päästä Tyynellämerellä voisi seilata kokonainen laivasto keräyslaitteita.

Maailman valtamerissä on viisi isoa jätepyörrettä, joista kaksi on Tyynellämerellä, kaksi Atlantilla ja yksi Intian valtamerellä. Kuudennen pyörteen on havaittu olevan muodostumassa Barentsinmerelle.

Suurin pyörteistä on Tyynellämerellä. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan se olisi kooltaan kolmen Ranskan kokoinen ja sisältäisi lähes 80 000 tonnia muoviroskaa.

Lue myös:

    Uusimmat