Äärioikeistotaustainen puukotti 12-vuotiasta lasta kauppakeskuksessa Oulussa – iski yllättäen takaapäin

Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa 0:21
Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa

Keskusrikospoliisi kertoo, että eilen Oulussa 12-vuotiasta lasta puukottanut äärioikeistotaustainen mies iski yllättäen takaapäin.

Poliisi epäilee hieman yli kolmekymmenvuotiasta miestä kahdesta murhan yrityksestä, kertoo KRP:n Oulun yksikön päällikkö Ari Soronen. 

12-vuotiasta lasta puukotettiin eilen Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Valkeassa. Lapsi sai puukotuksesta vakavat vammat, mutta hänellä ei ole välitöntä hengenvaaraa. 

Sorosen mukaan miehellä on äärioikeistotaustaa ja uhrilla taas maahanmuuttajatausta. Poliisi selvittää parhaillaan, missä määrin sillä on merkitystä murhan yritysten kannalta.

Se on meillä yksi tutkintalinja, hän sanoo.

"Erityistä raakuutta ja julmuutta"

Sorosen mukaan teko kuvastaa hyvin vakavimman mahdollisen rikoksen yrityksen tunnusmerkkejä.

Lapsen kimppuun hyökätään puukolla takaapäin täysin yllättäen. Siinä on suunnitelmallisuutta, kun on puukko otettu mukaan. Siinä on erityistä raakuutta ja julmuutta, kun kohteena on puolustuskyvytön lapsi julkisessa paikassa keskellä päivää, vaikka ilta olikin.

Sorosen mukaan paikalla oli kolmen nuoren henkilön ryhmä, joista puukottaja iski ensin 12-vuotiasta takaapäin ylävartalon alueelle. Tämän jälkeen mies yritti lyödä toista henkilöä, mutta tämä vähän vanhempi poika lähti karkuun.

Mies lähti perään ja vartija miehen perään. Siinä tuli vähän juoksukilpailua, Soronen sanoo.

Soronen korostaa, että vartijan toiminta oli tilanteessa erittäin olennaista ja ansiokasta. Se esti vähintään enempien vammojen syntymisen, mutta mahdollisesti myös pelasti henkiä. Lisäksi vartija antoi uhrille ensiapua.

Siinä tuli sivullisiakin avuksi ja mieheltä saatiin puukko pois, Soronen sanoo.

Tapauksen tutkinta alussa

Epäilty mies on poliisin kiinniottamana, mutta häntä ei ole vielä ehditty kuulustella. Koska rikosepäily on erityisen vakava, Soronen aikoo vaatia vuonna 1990 syntynyttä miestä vangittavaksi käräjäoikeudessa maanantaina.

Tapauksen tutkinta on vielä hyvin alussa.

Todistajien kuulustelu painaa päälle, ennen kuin todistukset ehditään lukea uutisista, Soronen sanoo.

Oulussa tapahtui torstaina myös toinen puukotus, jonka poliisi ei epäile liittyvän kauppakeskus Valkean tapahtumiin. Meri-Toppilan kaupunginosassa tapahtuneessa puukotuksessa kuoli täysi-ikäinen mies.

Epäillyn puukottajan taustasta uutisoi aikaisemmin Yle

Lue myös:

    Uusimmat