Ottaako EU jälleen uutta yhteisvelkaa? Saarikko hämmästelee komission aikeita: "Mihin tarvitsemme tätä rahastoa?"

Saarikko: EU:ssa on "voimia", jotka ajavat jälleen yhteistä velkaa jäsenmaille 2:17
Saarikko: EU:ssa on "voimia", jotka ajavat jälleen yhteistä velkaa jäsenmaille

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ihmettelee EU-komission aikeita perustaa uusi jäsenmaiden yhteinen rahasto.

Suomi ja Saksa suhtautuvat "hyvin kriittisesti" EU:n yhteiseen suvereniteettirahastoon, sanoo valtiovarainministeri Annika Saarikko. Hän tapasi tänään Saksan valtiovarainministerin Christian Lindnerin Helsingin Säätytalolla.

– Meillä on Saksan kanssa hyvin samanlainen näkemys. Ensiksi pitäisi ymmärtää ja saada selvyys siitä, miksi sellainen rahasto tarvittaisiin. Suhtaudun hyvin kriittisesti sen rahoittamiseen yhteisellä uudella velalla, ja tästä on laaja eduskunnan yhteinen näkemys, Saarikko sanoo.

Suvereniteettirahastoa on ehdottanut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Rahastosta tuettaisiin esimerkiksi teollisuudenaloja, jotka ovat tärkeitä EU:n kilpailukyvylle.

Suomessa suvereniteettirahasto on herättänyt pelkoja uudesta eurooppalaisesta yhteisvelasta.

"On voimia, jotka mielellään näkisivät yhteisvelkapolulla jatkettavan"

Suomi hyväksyi toissa vuonna EU:n elpymispaketin, mutta edellytti sen olevan kertaluontoinen ja ainutkertainen.

Onko olemassa riski siihen, etteivät elpymisväline ja yhteinen velka jääneetkään ainutkertaisiksi?

– Varmasti sekä EU-komissiossa että jäsenmaissa on voimia, jotka mielellään näkisivät yhteisvelkapolulla jatkettavan. Mutta onneksi on myös vahvoja vastavoimia. Mitään virallista esitystä tällaisesta ei ole tehty ja Suomi monen muun maan kanssa on esittänyt tästä voimakasta kriitikkiä, Saarikko sanoo.

Uutta rahastoa vastustavat muun muassa Puola ja Tshekki. Saarikon mukaan EU:ssa on kuitenkin tahoja, jotka ajavat jopa talouspolitiikan liittovaltiota.

– Selvästi joillekin tämäkin tilanne näyttäytyy taas mahdollisuutena vahvistaa EU:ta yhteisvelan suuntaan. Suomi ei tätä suunnitelmaa kannata.

Uutta yhteisvelkaa on esittänyt muun muassa ranskalainen EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton.

– Meidän tulisi harkita mahdollisuutta rahoittaa tämä rahasto uudella yhteisvelalla, kuten teimme menestyksekkäästi NexGeneration EU:n yhteydessä, Breton kirjoitti viime vuoden lopulla.

– Näyttää selvästi siltä, että tämän uuden rahaston - ja myös ajatuksissa uuden yhteisvelan - taustalla jo pelkästään komission sisällä on eriäviä näkemyksiä. Kannat ovat jakaantuneet myös jäsenmaiden välillä, Saarikko sanoi.

Saarikko kommentoi eilen euroryhmän kokouksen jälkeen, että EU-komissio ei vaikuta itsekään tietävän tarkkaan, mihin tarkoitukseen rahastoa tarvittaisiin.

Suvereniteettirahastoa on esitetty yhdeksi keinoksi kohentaa unionin alueen kilpailukykyä, koska Yhdysvaltojen vihreän elvytyspaketin on pelätty imevän investointeja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

– Vielä ei ole pöydällä todellista ehdotusta, mihin ottaa kantaa. On vain huhuja ja käytäväpuheita. Siksi nyt ensin pitäisi selvittää, miksi tällaista yhteisrahastoa edes tarvittaisiin, ja mihin tarkoitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat