Otkes tutkii myös Savonlinnan kiitotien olosuhteita – "Suomessa täytyy pystyä turvallisesti talviolosuhteissa liikennöimään"

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut tutkimaan Savonlinnan aamuista onnettomuutta, jossa matkustajakone suistui kiitotieltä. Latvialaisen RAF-Avia Airlines -yhtiön Saab 340 -potkuriturbiinikone oli laskeutumassa Savonlinnan lentoasemalle hieman ennen aamukuutta, kun jokin meni pieleen, kone luisui sivuun ja kääntyi ja päätyi loppujen lopuksi kiitotien ulkopuolelle.

Kone pysyi pystyssä ja pyörähtäminen ei ollut iso, alle 190 astetta, kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi. Koneessa oli kolmihenkinen miehistö, mutta ei matkustajia.

– Jotenkin se laskukiito ei ole ollut hallinnassa, Nurmi sanoo.

Kone ajautui kiitotieltä sivuun, mutta laskutelineet pysyivät ehjinä. Kukaan ei loukkaantunut.

Tutkinta on vasta alkanut, eikä Otkes vielä kerro, mistä onnettomuus johtui ja ovatko ongelmat ilmenneet vasta maassa vai jo ilmassa. Nurmi ei kommentoi myöskään sitä, millaisessa kunnossa kiitotien pinta talvisena aamuna oli.

– Tällaiset onnettomuudet ovat tyypillisesti usean tekijän summia. Totta kai tässä tapauksessa tarkastellaan sitä, millaiset olosuhteet siellä oli. Sinänsä Suomessa täytyy pystyä turvallisesti talviolosuhteissa liikennöimään.

Tutkinnassa kuullaan ainakin miehistöä ja lennonjohtoa ja tarkastellaan, mitä koneen mustat laatikot eli lentoarvotallennin ja ohjaamoäänitallennin ovat taltioineet. Lisäksi käydään läpi lennonjohdon tallenteet.

Tutkinta vie arviolta 6–9 kuukautta, Nurmi kertoo.

Lennot peruttu ainakin huomisaamuun asti

Savonlinnan lentoasema on toistaiseksi kiinni. Ainakin kaikki tämän päivän ja huomisaamun lennot on peruttu.

– Lentoasema on suljettu toistaiseksi, enkä lähde arvuuttelemaan, milloin se saadaan avattua, lentoaseman päällikkö Mauri Vihavainen sanoo.

Onnettomuus sattui kello 5.50, kun Saab 340 -kone oli tulossa Latvian Riiasta Savonlinnaan siirtolennolla ja oli valmistautumassa reittilentoon Helsinkiin. Noin parikymmentä metriä pitkässä koneessa on reilut 30 matkustajapaikkaa. Latvialaisyhtiö RAF-Avia Airlines on lentänyt Airlinkin Savonlinna–Helsinki-reitillä maaliskuusta 2018 lähtien.

Turussa reilu vuosi sitten kamankaltainen onnettomuus

Syksyllä 2017 sattui vastaavankaltainen onnettomuus, kun Turun lentoasemalle laskeutunut SAS:n matkustajakone joutui liukuun. Koneen nopeus ei laskeutuessa pienentynyt odotetusti, jolloin kone lähti sivuluisuun oikea kylki edellä, ilmenee Otkesin raportista. Kone osui muun muassa kiitotien reunavaloihin. Lopuksi kone pyörähti 196 astetta vastapäivään tulosuuntaansa nähden.

Kiitotiellä yli kymmenen millimetriä sohjoa. Loskakerros oli selvästi paksumpi kuin ohjaamomiehistölle oli aiemmin ilmoitettu, mutta asiasta ei ollut ilmoitettu edelleen eikä kiitotietä kunnostettu.

Koneessa oli 88 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta Otkesin mukaan tapauksessa oli aineksia vakavaan onnettomuuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat