Mainos

Kaksi vakavaa vaaratilannetta Helsinki-Vantaalla vuorokauden sisään: Kone väisti täpärästi kahta traktoria ja lumilinkoa

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) saattaa yhdistää kahden Helsinki-Vantaan lentoasemalla tällä viikolla sattuneen poikkeustilanteen tutkinnat. Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoi asiasta STT:lle.

Nurmen mukaan voisi olla epätarkoituksenmukaista, että saman paikan peräkkäisten päivien kahta kiitotietapahtumaa selvitettäisiin erillisissä tutkinnoissa.

Otkes ei ole tehnyt vielä varsinaista tutkintapäätöstä tiistain vakavasta vaaratilanteesta. Siinä matkustajakone sai lennonjohdolta lähtöluvan kiitotielle samaan aikaan, kun kolme työkonetta oli alueella.

Keskiviikkona liikesuihkukone rullasi ilman lupaa kiitotielle, jolle oli luvallisesti laskeutumassa Finnairin matkustajakone.

–  Luulen, että varsinainen tutkintapäätös tiistain tapauksesta tehdään vasta sitten, kun olemme saaneet lisätietoa keskiviikon poikkeustilanteesta, Nurmi kertoi.

"Ylösveto sinänsä normaali toimenpide"

Nurmen mukaan keskiviikon poikkeustilanteen ohjelmointitallenne lähtee purettavaksi Saksaan. Purku kestää useita päiviä.

–  Tässä kestää ensi viikon puolelle, ennen kuin saamme Saksasta ne tiedot. Sitten niistä tehtävän arvion tuloksista riippuu, mihin toimiin Otkes ryhtyy keskiviikon tapauksen suhteen.

Keskiviikkona kiitotielle luvatta rullannut yksityissuihkukone on Nurmen mukaan suomalaisomistuksessa, ja kone on tyyppiä Bombardier 600. Tilanteessa lennonjohto määräsi laskeutumassa olleen Finnairin matkustajakoneen tekemään ylösvedon. Brysselistä saapunut kone oli ylösvetomääräyksen saadessaan vajaan kahden kilometrin päässä kiitoradasta.

–  Sinänsä ylösveto on normaali toimenpide. Niitä tehdään, jos koneella on laskulupa ja sitten huomataankin jotain erikoista. Tällöin kone suorittaa ylösvedon jälkeen uuden lähestymisen ja laskeutuu, Nurmi kertoo.

Ylösveto on Suomen oloissa määrätty joskus esimerkiksi vaikeiden sääolojen vuoksi.

Traktorit ja lumilinko lähellä nousevaa konetta

Tiistaina Helsinki-Vantaalla syntyi vakava vaaratilanne. Helsingistä Riikaan matkalla ollut matkustajakone sai lennonjohdolta lähtöluvan kiitotielle samaan aikaan, kun kiitotielle oli menossa kentänhoitotehtäviin kaksi traktoria ja lumilinko.

Nurmen mukaan Otkesilla on käsitys, että nousuun lähtenyt lentokone ohitti yhden traktorin ja lingon ja lensi toisen traktorin yli. Ylitetty traktori ei Nurmen mukaan ollut kiitotiellä, mutta hyvin lähellä kuitenkin.

–  Tutkatallenteesta näyttää siltä, Nurmi sanoi tiistaina.

Riikaan lähtenyttä Finnairin lentoa operoi lentoyhtiö Norra. ATR-potkuriturbiinikoneen kyydissä oli 60 matkustajaa. Finnairin viestinnästä kerrottiin, että kone lensi ja laskeutui Riikaan normaalisti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.