Ikäihminen kuoli vaaralliseen aineeseen hoivakodissa: Otkes aloitti tutkinnan

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo käynnistävänsä tutkinnan tapauksesta, jossa vaarallinen aine aiheutti ikääntyneen ihmisen kuoleman yksityisessä hoivakodissa Etelä-Savossa.

Otkes on asettanut nelihenkisen tutkintaryhmän selvittämään asiaa.

Onnettomuus tapahtui 26. marraskuuta. Kuollut henkilö oli hoivakodin asukas. Otkesin tiedossa ei ole, että muita ihmisiä olisi ollut vaarassa.

Tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki ei tarkenna STT:lle, mikä aine aiheutti onnettomuuden. Tämänhetkisen tiedon mukaan kyse on ollut myrkyllisestä aineesta, mutta esimerkiksi kuolinsyyhyn liittyvät asiat selviävät vasta oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoi aiemmin tällä viikolla, että se on pyytänyt Otkesia tutkimaan tapausta.

Tutkinnan on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Tiiringin mukaan Otkesin tutkinnat kestävät keskimäärin 4–9 kuukautta.

Tutkinnassa selvitetään onnettomuuteen johtaneita syitä, muun muassa hoivakodin toimintakäytäntöjä sekä turvallisuuskulttuuriin ja -johtamiseen liittyviä asioita.

– Tietysti tarkoitus on se, että pystytään tunnistamaan ikääntyneitten hoivakotiympäristön puutteita myös laajemmin ja tekemään suosituksia turvallisuuden edistämiseksi, jotta tällaisilta onnettomuuksilta voitaisiin välttyä jatkossa, Tiirinki kertoo.

Uutista täydennetty 1.12. kello 11.37.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja