Otkes alkaa selvittää tapausta, jossa vaarallinen aine tappoi ikäihmisen hoivakodissa

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo käynnistävänsä tutkinnan tapauksesta, jossa vaarallinen aine aiheutti ikääntyneen ihmisen kuoleman yksityisessä hoivakodissa Etelä-Savossa. Otkes on asettanut nelihenkisen tutkintaryhmän selvittämään asiaa.

Hoivayhtiö Attendosta kerrotaan STT:lle, että kyseessä on sen yksikkö Essoten alueella. Attendon mukaan onnettomuus tapahtui ryhmäkodin keittiössä ja sen aiheutti todennäköisesti puhdistusaine. Hoivayhtiö pyytää anteeksi tapahtunutta.

Attendosta sanotaan, että yhtiössä ollaan erittäin surullisia hyvin poikkeuksellisesta onnettomuudesta ja että yritys tekee kaikkensa, ettei virheitä pääsisi tapahtumaan. Yrityksen edustaja on esittänyt surunvalittelut vainajan omaisille ja keskustellut onnettomuudesta heidän kanssaan. Myös henkilöstölle on tarjottu tukea.

Attendo pitää hyvänä, että Onnettomuustutkintakeskus selvittää tapahtuneen perusteellisesti ja tarvittaessa antaa uusia ohjeistuksia.

Hoivakodeissa asukkaat pääsevät liikkumaan vapaasti, vaikka paikalla onkin aina henkilökuntaa, Attendosta kerrotaan.

Otkes selvittää turvallisuuskulttuuria

Onnettomuus tapahtui 26. marraskuuta. Kuollut henkilö oli hoivakodin asukas. Otkesin tiedossa ei ole, että muita ihmisiä olisi ollut vaarassa.

Tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki ei tarkenna STT:lle, mikä aine aiheutti onnettomuuden. Tämänhetkisen tiedon mukaan kyse on ollut myrkyllisestä aineesta, mutta esimerkiksi kuolinsyyhyn liittyvät asiat selviävät vasta oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoi aiemmin tällä viikolla, että se on pyytänyt Otkesia tutkimaan tapausta.

Miten vastaavalta vältytään

Tutkinnan on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Tiiringin mukaan Otkesin tutkinnat kestävät keskimäärin 4–9 kuukautta.

Tutkinnassa selvitetään onnettomuuteen johtaneita syitä, muun muassa hoivakodin toimintakäytäntöjä sekä turvallisuuskulttuuriin ja -johtamiseen liittyviä asioita.

–  Tietysti tarkoitus on se, että pystytään tunnistamaan ikääntyneitten hoivakotiympäristön puutteita myös laajemmin ja tekemään suosituksia turvallisuuden edistämiseksi, jotta tällaisilta onnettomuuksilta voitaisiin välttyä jatkossa, Tiirinki kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat