Otkes havaitsi puutteita kesällä roihunneen Jyväskylän senioritalon palo-osastoinneissa ja palokatkoissa, tuli pääsi leviämään osittain piilossa

9:21
Näky Jyväskylässä oli silmin nähden lohduton. Katso videota paikan päältä yläpuolelta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on havainnut epäkohtia Jyväskylässä kesällä palaneen senioritalon paloturvallisuudessa. Otkes kertoo tiedotteessaan, että talon palo-osastoinneissa ja palokatkoissa oli puutteita.

Poliisi on selvittänyt syttymissyytä ja Otkes palon leviämistä. 

Palo sai alkunsa iäkkään henkilön parvekkeellaan polttamasta kynttilästä.

– Hänen kertomansa mukaan kynttilä oli puisessa korissa parvekkeen nurkassa lattialla. Kynttilän ja korin välissä oli alumiinifolio. Kori tuhoutui palossa kokonaan, joten sitä ei ollut mahdollista tutkia. Tuli todennäköisesti levisi ensin koriin, siitä ilmaraon kautta puupaneelien taakse ja edelleen nopeasti kattorakenteisiin. Syttyminen tapahtui ylimmän kerroksen parvekkeella. Parvekkeella palo oli koko ajan pieni, eikä se levinnyt asuntoon, Otkes kertoo tiedotteessaan.

Palo pääsi kasvamaan osittain piilossa

Palo kehittyi suureksi kattorakenteiden ontelossa.

Kekäleitä ja palavia kappaleita putosi julkisivuissa olleita pystyonteloita pitkin aina alemmille kattotasoille asti. Osa kappaleista jatkoi paloaan näkymättömissä julkisivun takana. Kun puutteelliset palo-osastoinnit pettivät, palo eteni alempien kattotasojen rakenteisiin. 

Pelastuslaitos keskittyi iäkkäiden asukkaiden evakuointiin. Tällöin sammutustyöt jäivät toissijaiseksi.

Palo levisi myös matalan osan yli toisen korkean kerrostalo-osaan seinään, mutta pelastuslaitos sai pysäytettyä palon viime hetkellä ennen kattorakenteiden laajaa syttymistä. Otkesin mukaan oli lähellä, että palo olisi tuhonnut rakennuksen neljän eri osan katot. Nyt niitä tuhoutui kolme.

Rakentamismääräysten ja rakennuslupapiirustusten mukaan parvekejulkisivun pystyonteloiden piti olla katkaistu palokatkoin. Työn aikaisista yksityiskohtaisemmista suunnitelmista nämä katkot puuttuivat.

Samoin puuttui yksityiskohtainen suunnitelma rakennuksen osien välisistä osastoinneista, jotka oli käytännössä toteutettu riittämättömillä levyillä. Julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja