Jyväskylän senioritalon tuhoisa palo syttyi puisessa korissa poltetusta kynttilästä, sanoo syyttäjä – vanhukselle vaaditaan sakkoja

Syyttäjä vaatii senioritalon asukkaalle sakkorangaistusta Jyväskylässä heinäkuussa 2020 syttyneen senioritalon palon vuoksi. Varomattomasta käsittelystä syytetty asukas kiistää syytteen.

Syyttäjän mukaan asukas oli polttanut kynttilää puisessa korissa huoneistonsa parvekkeella huolimattomasti. Tuli levisi parvekkeen puisiin lattiaritilöihin ja edelleen puuseinään, mistä se pääsi haastehakemuksen mukaan leviämään talon rakenteista puuttuneiden palokatkojen vuoksi.

Syytteen käsittely alkoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa maanantaina.

Keski-Suomen käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa asukas myöntää polttaneensa kynttilää mutta kiistää syytteen. Hän kertoo oikeudelle sammuttaneensa kynttilän jonkin ajan kuluttua ja että kynttilän alla oli alumiininen suoja. Asukkaan mukaan palo johtui kerrostalon rakenteellisesta virheestä.

– Tulipalon syttyminen ja leviäminen on johtunut (asukkaan) vaikutusvallan ulkopuolella olevasta syystä eli ulkoseinärakenteen rakennusmääräysten vastaisesta rakenteesta, hänen vastauksessaan todetaan.

Neljälle vammoja, miltei sataan asuntoon vahinkoja

Tulipalon syttymistä ja sammutustöitä selvittänyt Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) löysi aiemmin merkittäviä puutteita talon rakenteista.

Otkesin huhtikuussa 2021 valmistuneen tutkintaselosteen mukaan rakentamismääräysten ja rakennuslupapiirustusten mukaan parvekejulkisivun pystyonteloiden piti olla katkaistu palokatkoin. Työn aikaisista yksityiskohtaisemmista suunnitelmista nämä katkot kuitenkin Otkesin mukaan puuttuivat.

– Samoin puuttui yksityiskohtainen suunnitelma rakennuksen osien välisistä osastoinneista, jotka oli käytännössä toteutettu riittämättömillä levyillä. Julkisivun runkomateriaali oli vaihdettu rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi, se listasi.

Otkesin mukaan palo levisi parvekkeen kautta puisia seinärakenteita pitkin katolle, mistä se levisi myös muiden kerrostalokokonaisuuden rakennusten katoille. Kerrostalokokonaisuudessa oli 166 asuntoa, joista lähes sataan aiheutui vesi- tai savuvahinkoja tulipalon ja sen sammutuksen vuoksi, arvioi Otkes.

Otkesin mukaan palon evakuoinnista aiheutui vammoja neljälle ihmiselle. Vammat aiheutuivat Otkesin mukaan siitä, kun evakuoitavien päälle levisi kekäleitä.

Lukuisat kerrostalon asukkaat vaativat syytetyltä korvauksia tulipalosta ja sammutustöistä johtuneista kustannuksista, kuten sijaisasumiseen liittyneistä järjestelyistä. Syytetty asukas kiistää korvausvaatimukset.

Käsittelyn on määrä jatkua tiistaina.

Juttua on päivitetty 17.4. klo 14.13 lisätiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat