Poliisi vahvistaa: Jyväskylän senioritalo syttyi ilmiliekkeihin kynttilänpolton vuoksi – tapauksesta kirjattu rikosilmoitus

9:21
Poliisi tutkii Jyväskylän senioritalon tulipaloa – tämä kaikki palosta tiedettiin viikonlopun jälkeen maanantaiaamuna

Poliisi vahvistaa tiedotteessaan, että Jyväskylän Palokassa sijaitsevan senioritalon tuhoisa tulipalo sai alkunsa todennäköisesti kynttilästä. 

Poliisin mukaan tähän mennessä suoritetun tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että perjantai-iltana syttyneen tulipalon sai aikaan Lukutie 1 D -osoitteessa sijaitsevan kerrostalon ylimmän kerroksen parvekkeella palaneesta kynttilästä. 

Kynttilää on poltettu alustalla, joka ei ole ollut paloturvallinen. 

Tuli pääsi leviämään ensin parvekkeen pintarakenteisiin, mistä se levisi kerrostalon kattorakenteisiin. 

Myös Otkes tutkii tapahtunutta

Tulipalosta on kirjattu rikosilmoitus. Tutkintanimikkeenä on tällä hetkellä "yleisvaaran tuottamus". Poliisin mukaan on syytä epäillä, että kynttilän sytyttäjä ei ole varmistanut, että kynttilän sytyttäminen ja polttaminen on turvallista. Poliisi epäilee rikosta, mutta ei kuitenkaan tahallisuutta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut tutkinnan tapahtuneesta. Otkes pyrkii tutkinnan aikana selvittämään muun muassa rakennusteknisiä seikkoja, jotka ovat voineet vaikuttaa paloon. 

– Rakenteelliset seikat ovat keskeisiä. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Tässä voi olla jotain sellaista, josta on jotain opittavaa, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle.

Tästä syystä Otkesin suorittama tutkinta on tärkeää

Jyväskylässä Palokan Ilona -senioritalossa syttyi tulipalo perjantai-iltana. Palo roihahti vielä uudelleen perjantain ja lauantain välisenä yönä sen jälkeen, kun tuli oli jo kertaalleen saatu rajattua. Ensimmäisenä syttynyt rakennus on vuodelta 2018.

– Rakennusmääräysten mukaan rakennukset tehdään niin, että siellä on palo-osastoja ja palon leviäminen palo-osastosta toiseen pitäisi olla estetty. Tarkoituksena on se, että vaikka syttyisi isokin tulipalo, niin se rajoittuu yhteen palo-osastoon, Nurmi sanoo.

Esimerkiksi kerrostalossa tyypillisesti yksi huoneisto on yksi palo-osasto.

Jyväskylän tapauksesta halutaan muun muassa oppia, oliko rakenteissa jotain huomioimisen arvoista.

Lisäksi halutaan selvittää, onko samoja rakenteita mahdollisesti käytössä muualla. Nurmen mukaan rakennusmääräykset Suomessa ovat hyvät ja kattavat.

Nurmi uskoo Otkesin tutkimusten valmistuvan 7–9 kuukauden aikana.

Juttua muokattu 13.7.2020 kello 18.19: Lisätty viimeinen kappale sekä Otkesin johtajan kommentit STT:ltä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja