Ota oppia eläinmaailmasta – viisi elämänohjetta arvokkaaseen ikääntymiseen

Eläimiltä voi ottaa oppia monessa asiassa, myös ikääntymisessä.

Arvokkaasti vanheneminen ei aina ole helppoa, mutta mahdotonta se ei ole. Vinkkejä tyylikkääseen ikääntymiseen voi saada myös eläinmaailmasta. Grandparents.com listasi viisi hauskaa esimerkkiä.

Elefantti: Hyödynnä elämänkokemustasi

Elefanteilla on suuret aivot ja hyvä muisti. Elefantit myös surevat poismenneitä lajitovereitaan, ja niiden on havaittu viettävän hautajaisten kaltaisia seremonioita. Niillä on myös erinomainen ongelmanratkaisukyky.

Tutkijoiden mukaan vanhemmat elefantit ovat parempia tekemään ratkaisevia päätöksiä esimerkiksi ruuanetsintään ja lauman suojelemiseen liittyen, hyvän muistinsa ansiosta. Elefanteilta voi ottaa oppia siinä, kuinka tärkeää on osata hyödyntää elämänkokemustaan ja matkan varrella opittuja tietoja ja taitoja.

Delfiini: Ole uskollinen ystävillesi ja perheellesi

Delfiinit ovat sosiaalisia ja ne muodostavat tiiviitä yhteisöjä. Delfiinit ovat niin lojaaleja, että ne eivät jätä sairastuneitakaan yksilöitä yksin. Delfiinien epäitsekkyydestä voikin ottaa oppia omien ihmissuhteiden hoitamiseen. Välit ystäviin ja perheenjäseniin kannattaa pitää lämpiminä vaikeinakin aikoina.

Jänis: Omaksu terveelliset elämäntavat

Jänikset ovat terveellisen ruokavalion perikuvia. Nämä pienet kasvissyöjät syövät lähinnä vihreitä kasvinosia. Jänikset ovat myös aktiivisia ja ketteriä, ja niiden tapa hyppiä ja pomppia on mitä parhainta liikuntaa. Jos me ihmisetkin söisimme enemmän vihanneksia ja hyppelisimme (tai edes kävelisimme) päivittäin, olisimme taatusti terveempiä.

Apina: Muista pitää hauskaa

Apinat sukivat toisiaan päivittäin kahdesta syystä. Ne pitävät toisensa puhtaana, mutta kyse on myös sosiaalisesta kanssakäymisestä. Apinoiden tapa auttaa toisiaan vahvistaa lauman keskinäisiä suhteita. Apinat onnistuvat tekemään melkein kaikesta hauskaa, myös huolenpidosta. Nämä karvaiset hassuttelijat opettavat meille niin sosiaalisten suhteiden kuin hauskanpidonkin merkitystä.

Kilpikonna: Hiljaa hyvä tulee

Kilpikonnat kuuluvat maailman pitkäikäisimpiin lajeihin. Ne voivat elää jopa 150-vuotiaiksi. Juoksukilpailuissa kilpikonnat eivät pärjää, mutta niillä on ilmiömäinen kyky pärjätä vaativissakin oloissa, kuten autiomaalla. Ne ovat selviytyjiä. Kilpikonnilta voi omaksua moton "hiljaa hyvä tulee".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja