Ostosterapia todella toimii: Shoppailu tekee onnellisemmaksi!

Ostitko vaikean eron jälkeen itsellesi uuden merkkilaukun tai vaatteen vain piristyäksesi? Shoppailu sydänsurujen syövereissä todella saa paremmalle tuulelle – mutta vain pieninä annoksina nautittuna, kertoo Elite Daily.

Tunne lähiympäristön hallinnasta

Michiganin yliopisto tutki teoriaa, jonka mukaan shoppailu saa ihmiset tuntemaan elämänhallintansa palanneen, kun he ovat ensin menettäneet sen elämän toisella saralla.

Ne, jotka todella päätyivät tuhlaamaan enemmän rahaa, kokivat 40 kertaa todennäköisemmin saaneensa hallinnan tunteen takaisin kuin ne, jotka tyytyivät vain näyteikkunashoppailuun. Lisäksi rahaa käyttäneet olivat yleisesti kolme kertaa onnellisempia.

Tutkijoiden mukaan shoppailu vain paremman mielialan toivossa on todistetusti vähentänyt surun tunnetta – vaikka yleisesti tunneperäistä ostosten tekemistä pidetään varsin huonona tapana.

"Järjettömät" ostokset tekevät iloisemmaksi

Kellogg School of Managementin markkinointiprofessorin Derek Ruckerin selvityksen  mukaan on olemassa kahdenlaisia terapiaostoksia. Ostamme joko tuotteita, joiden ajattelemme korjaavan ne virheet, jotka alun perin saivat meidät vaikeuksiin tai sitten ostamme tavaroita, jotka eivät mitenkään liity meitä järkyttäneeseen asiaan ja ovat budjettimme mukaisia.

Toisin sanoen, jos joku haukkuu käyttämäämme paitaa, ostamme itsellemme juoksumaton. Vastustamme siis vain toisenlaisen paidan hankintaa, ja se saa olomme tuntumaan palkitummalta.

– Ne, jotka tunsivat olonsa kyvyttömiksi ja ostivat älykkyyttä korostavia tuotteita, kokivat ostosten vain muistuttavan heitä kyvyttömyydestään, Susan Adams Forbesilta tiivistää Ruckerin tulokset.

Älyttömien ostosten tekeminen ahdistustilassa saattaa siis saada olon tuntumaan paremmalta kuin järkiperäinen ostos. Toisaalta taas voi miettiä, onko järjettömän ostoksen tekeminen mielekästä vain lyhytaikaisen paremman mielen toivossa.

Luovuus kukkii

Psykologian tohtori Kit Yarrow johti epävirallista koetta, jossa hän tarkasteli kuluttajien reaktioita ostosten tekemiseen.

Hän havaitsi, että kun 60-vuotias Jim katseli vaimonsa hänelle ostamaa kallista kelloa, hän hämmästeli erityisesti kellon taidokkaita yksityiskohtia.

– Jotkut ajattelevat, että luksustuotteen omistamisessa on kyse statuksesta, mutta monille siinä onkin enemmän kyse laatutyön ja designin arvostamisesta, joka elävöittää aisteja, Yarrow kirjoittaa blogissaan.

Kun ostamme asioita itsellemme tai saamme asioita muilta, olemme enemmän aivojen oikean puolen, eli luovan ja tunteellisen puolen, vietävissä kun uskommekaan. Ostoksia siis tehdään enemmän tunteen kuin järjen sanelemana.

Kohtuullisuus kaikessa

Ostosterapia on yksi niistä asioista, jotka toimivat vain satunnaisessa käytössä, jotta vältät shoppailun jälkeisen huonon omatunnon. Ostoskeskukseen tai verkkokauppoihin ryntääminen jokaisen pienen kriisin jälkeen ei toimi enää piristysruiskeena, vaan rahan tuhlaus voi ruveta kaduttamaan.

Jos huomaat ostoshimon yltyvän jokaisen pienen takaiskun jälkeen, kannattaa pysähtyä ja miettiä uusia keinoja oman tyytymättömyyden purkamiseen. Ehkä ensi kerralla suuntaatkin lenkkipolulle tai kuntosalille nettikaupan sijaan?

Shoppailessa ostokset maksetaan useimmiten pankkikortilla. Mutta mikä pankkitalletus oikeastaan on? Katso video.

Lähde: Elite Daily

Lue myös:

    Uusimmat