Oscar-ehdokas Selma Vilhunen gaalatyylistään: En jää seinäruusuksi

Oscar-ehdokkuuden myötä suomalaisohjaaja Selma Vilhunen on päässyt samoihin juhlii eturivin Hollywood-tähtien kanssa.

Jared Leto, Cate Blanchett, Ethan Hawke, Spike Jonze... Tässä seurassa lounasti viime viikolla Suomen Oscar-ehdokas Selma Vilhunen Los Angelesissa Elokuva-akatemian ehdokaslounaalla.

– Olimme kaikki nimilaput rinnassa, ja meistä otettiin "luokkakuva". Oli hieno hetki olla ryhmäkuvassa siinä porukassa. Juttelin fanipohjalta esimerkiksi Spike Jonzen kanssa. Jared Leto istui kanssani samassa pöydässä, Vilhunen kertoo.

Glamour-humusta huolimatta jalat pysyvät maassa.

– Oivalsin siellä, että nuo ovat tosi hyviä tekijöitä ja taiteilijoita, mutta ei esimerkiksi elokuvani pääosaa esittävä Joanna Haartti kalpene yhtään heidän rinnallaan. Liikutuin puheista, joissa sanottiin, että elokuvateollisuutta ei olisi ilman taiteilijoita. Tämä on niin arkista tavallisesti. Elokuvan teossa on paljon oheisraadollista, johon voi hukkua.

Nyt Vilhunen istuu helsinkiläisessä kahvilassa ja hoitaa kurkkukipuaan teellä. Flunssan on parannuttava, sillä ensi viikolla on juhlat muiden naispuolisten Oscar-ehdokkaiden seurassa brittinäyttelijä Helen Mirrenin emännöimmässä tilaisuudessa. Tiistaina Los Angelesissa on näytös, jossa Vilhunen ja muut tekijät tapaavat yleisöä.

– Se on aina parasta. Näen nyt myös ensimmäistä kertaa muut ehdokaselokuvat, parhaan näytellyn lyhytelokuvan sarjassa kilpaileva Vilhunen iloitsee.

Gaalassa Vilhunen aikoo juhlia kirkkaanvärisessä mekossa, sen enempää hän ei paljasta.

– Seinäruusu en ole, hän lupaa.

Ohukais- ja paksukaishenkinen komedia

Vilhunen on saanut Yhdysvalloissa komediastaan paljon yleisöpalautetta tyyliin "teit elokuvan vaimostani". Kritiikit ovat olleet pääosin myönteisiä, vain joitakin soraääniä on kuulunut lähinnä Oscar-kisaan sopimattomaksi katsotusta kepeydestä.

Oscar-ehdokasta Pitääkö mun kaikki hoitaa? Vilhunen luonnehtii kokeiluksi ohukais- ja paksukaishenkisestä lumipalloefektistä, joka sopii koko perheelle. Ohjaajalle omempaa on astetta synkempi katsanto, vaikka "aina se huumori puskee sieltä synkkyyden raoista".

– Ihminen nauraa sille, jonka tunnistaa. Minullakin on aamuja, jolloin ajattelen että "voi ei, nyt olen taas se elokuvani päähenkilö". Kun on itse ollut törppö ja häsä, on ehkä helpottavaa hihittää jonkun toisen kompastelulle valkokankaalla, viisivuotiaan tytön äiti sanoo.

Parhaillaan Vilhunen valmistelee pitkää elokuvaa käsikirjoittaja Kirsikka Saaren kanssa. Hölmö nuori sydän kertoo 15-vuotiaasta hintelästä ja kiusatusta Lennistä, joka on kasvanut ilman miehen mallia ja josta on tulossa isä.

Dokumentti Laulu Suomen viimeisestä runolaulajasta Jussi Huovisesta saa ensi-iltansa huhtikuussa. Se sai luonnosta inspiroituvan ohjaajan ajattelemaan ihmisen ja luonnon suhdetta entistä syvemmin. Sitä suhdetta hän voisi tutkia elokuvissaan loputtomiin.

– Haluaisin lähteä vaeltamaan. Teen niin harvoin, mutta sitäkin intensiivisemmin. Enemmän katselen tyttäreni kanssa lähiluonnossa lintuja.

(STT – SANNA NIKULA)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja