Mainos

Osaatko käyttää parkkeja ja hätävilkkuja oikein?

Näin pimeänä vuodenaikana on tärkeää, että valoja käytetään oikein myös pysähdyttäessä.

Mikäli pysäytät pimeällä autosi hetkellisestikin tien reunaan, bussipysäkille tai levähdysalueelle, kytke seisontavalot eli parkit päälle.

– Tämä on selkeä viesti vastakkaisesta suunnasta lähestyville siitä, että autosi on pysähdyksissä. Näin he voivat huoletta kohdata pysähdyksissä olevan autosi kaukovaloja käyttäen. Pysäköintivalot eivät myöskään häikäise vastaantulevan auton kuljettajaa käytännössä ollenkaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen valistaa.

Mahdollisuus käyttää kaukovaloja ja välttyä häikäistymiseltä auttavat vastaan tulevan auton kuljettajaa havaitsemaan jalankulkijat, hirvieläimet tai muut vaarat.

Mikäli joudut pysäyttämään auton erityisen vaaralliseen paikkaan esimerkiksi vian tai onnettomuuden vuoksi, on syytä kytkeä hätävilkut. Kytke hätävilkkujen kanssa aina seisontavalot. Mikäli unohdat lähi- tai kaukovalot päälle, hukkuvat hätävilkut täysin valojen loisteeseen eikä niistä ole käytännössä mitään hyötyä.

– Parhaiten hätävilkku näkyisi ilman mitään valoja. Tällöin on kuitenkin se riski, että muut autoilijat eivät hahmota kaukaa kyseessä olevan auton vaan luulevat sitä vaikkapa tietyöpuomiksi tai vastaavaksi, Vesalainen muistuttaa.

Lisäksi seisontavalojen väri kertoo lähestyvien autojen kuljettajille, onko auto nokka vai perä heitä kohti. Tämä taas auttaa hahmottamaan jo kaukaa, kummalle reunalle tietä auto on todennäköisesti pysäköity.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.