Osa ulkomaisista opettajista joutuu outoon testiin Indonesiassa – jos se ei mene "läpi", työpaikka jää haaveeksi

Indonesian hallitus on asettanut säädöksen, jonka mukaan ulkomaiset opettajat joissakin kansainvälisissä kouluissa vastaamaan tiedusteluihin "epänormaalista" seksuaalikäyttäytymisestä. Asiasta uutisoi muun muassa The New York Times.

– Tuntisitko itsesi epämukavaksi, jos saisit tietää, että tyttäresi tai poikasi opettaja on homoseksuaali?

– Kyllä vai ei: orgioiden sukupuolijakauma ei vaikuta osallistumiseeni.

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin ulkomaiset opettajat ovat saattaneet joutua vastaamaan indonesialaisissa yksityiskouluissa viime viikkojen aikana. Kysymyksiä on kutsuttu psykologiseksi kokeeksi.

Kokeen tavoitteena on kartoittaa opettajien seksuaalista suuntautumista sekä suhtautumista seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

Indonesiassa säädettiin vuonna 2015 laki, joka estää kouluja palkkaamasta opettajia, jotka "osoittavat taipumusta epänormaaliin seksuaalikäyttäytymiseen".

Tahra maan suvaitsevaiseen maineeseen

Indonesiaa on pidetty yhtenä islamilaisen maailman suvaitsevaisimmista maista, minkä lisäksi se on virallisesti sekulaari valtio. Tällainen säädös on kuitenkin tahra maan maineeseen.

Syyskuussa Indonesian parlamentti lähestulkoon allekirjoitti lain, joka olisi käytännössä kieltänyt homoseksuaaliset suhteet.

Esimerkiksi maan pääkaupungissa Jakartassa toimivan lastensuojeluviraston asiamies Mohamad Rojak kutsui homoseksuaalisuutta mediassa sairaudeksi ja totesi, että suurin osa "seksuaalisesti poikkeavasta toiminnasta" johtuu "huolettomasta elämäntyylistä".

Seksuaalivähemmistöjen asema heikentynyt

Homoseksuaalisuus on Indonesiassa laitonta vain Acehin provinssissa. Siellä homoudesta voidaan sharia-lain mukaan rangaista ruumiillisella kurituksella.

Homovastaisuus on pesiytynyt myös Indonesian johtoon: Maan tuore varapresidentti Ma'ruf Amin on entinen imaami ja on jo pitkään ajanut homouden kieltämistä ja sen ankaraa rankaisemista.

Indonesialaiset ammattipsykologit ovat kuitenkin kritisoineet opettajiin kohdistuvan homokokeen perustelua "psykologisilla syillä".

– Se tuntuu täysin kummalliselta. Eivät psykologit voi syrjiä ihmisiä seksuaalisen suuntauksen perusteella, kommentoi The New York Timesin haastattelema psykologi Ifa H. Misbach.

Lue myös:

    Uusimmat