Indonesiassa hyväksyttiin laki, joka kieltää avioliiton ulkopuolisen seksin – koskee myös turisteja

Indonesiassa juuri hyväksytyn lain pelätään karkottavan turistit ja huonontavan paikallisten ihmisoikeuksia.

Matkailija saattaa tulevaisuudessa harkita kahdesti, matkustaako Indonesiaan.

Paikalliset lainsäätäjät ovat nimittäin hyväksyneet yksimielisesti uuden rikoslain, joka kieltää avioliiton ulkopuolisen seksin sekä avoliitossa asumisen, kirjoittaa CNN.

Kriitikkojen mukaan tuore laki uhkaa maan kansalaisten ihmisoikeuksia ja vapautta.

Laki ei koske kuitenkaan vain paikallisia, vaan se pätee myös turisteihin. Avioliiton ulkopuolisesta seksin harrastamisesta saatetaan tuomita jopa vuoden vankeusrangaistukseen.

Hadi Rahmat Purnama Indonesian yliopiston lakitieteellisestä tiedekunnasta kertoo, että laki otetaan käyttöön kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.

Uskonnollinen vanhoillisuus nostaa päätään Indonesiassa

Britannican mukaan liki yhdeksän kymmenestä indonesialaisesta on muslimeja. 

Viime vuosina maassa on ollut nousussa uskonnollinen vanhoillisuus ja osassa maata on käytössä tiukat islamilaiset lait. Acehin provinssin alueella on esimerkiksi kiellettyä nauttia alkoholia ja pelata uhkapelejä. Lisäksi alueella saattaa joutua julkisesti ruoskituksi esimerkiksi homoseksuaalisuudesta tai aviorikoksesta.

Uuden rikoslain pelätään tukahduttavan ihmisoikeuksia ja vaikuttavan negatiivisesti erityisesti naisten asemaan. Indonesiassa asuu yli 275 miljoonaa ihmistä.

– Mitä nyt todistamme, on valtava takaisku Indonesian pitkään työstetylle edistykselle ihmisoikeuksien ja vapauden suojelemisessa, sitten vuoden 1998 vallankumouksen. Rikoslakia ei olisi ikinä pitänyt hyväksyä, kommentoi Indonesian Amnestyn toiminnanjohtaja Usman Hamid.

Avioliiton ulkopuolella harrastetusta seksistä voi uuden rikoslain mukaan saada jopa vuoden vankilatuomion. Myös vanhemmille, joiden lapset asuvat avoliitossa ennen naimisiinmenoa, sälytettiin velvollisuus raportoida asiasta viranomaisille.

Rikoslain muutoksessa tiukennettiin myös tuomioita maan johtajien loukkaamisesta ja hyväksymättömistä mielenosoituksista.

Hamidin mukaan näillä päätöksillä on jäätäviä vaikutuksia maan sananvapauteen.

Uuden rikoslain pelätään karkottavan turisteja

Paikallisten ihmisoikeuksien lisäksi uuden lain pelätään uhkaavan maan vasta elpyvää turismia.

Esimerkiksi matkailijoiden keskuudessa erityisen suosittu Balin saari nojaa vahvasti turismista saataviin tuloihin.

Indonesian matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen yhdistyksen puheenjohtaja Putu Winastra kertoo CNN:lle, että uusi laki "saa ulkomaalaiset pohtimaan kahdesti" vierailua Indonesiassa.

– Meidän näkökulmastamme turismitoimialan toimijoina, tästä laista tulee hyvin ongelmallinen. Pitäisikö meidän kysyä [ulkomailta tulevilta pariskunnilta], ovatko he naimisissa vai eivät. Pitääkö turistipariskuntien todistaa olevansa naimisissa, Winastra pohtii.

Winastran mukaan laki on pahasti ristiriidassa sen pyrkimyksen kanssa, että turistit saataisiin palaamaan saarivaltioon koronapandemian jälkeen.

– Jos nämä lait todella tulevat voimaan myöhemmin, turistit saattavat joutua vankilaan ja tämä vahingoittaa turismia, Winastra summaa.

Katso myös: Naisen lomaideasta tuli hitti – tällä majoitusniksillä voi säästää rahaa

Naisen lomaideasta tuli hitti – tällä majoitusniksillä voi säästää rahaa 1:44
Bostonilainen Grace Gagnon pääsee pian lomalle, jonka asumiskustannukset ovat todella edulliset. Grace lupautui vaihtamaan lomansa ajaksi asuntoja englantilaisen, Bathissa asuvan Flo Pattersonin kanssa!

Lähde: CNN, Britannica

Lue myös:

    Uusimmat