Tansanian kohuttu presidentti Magufuli asettui tukemaan viranomaista, joka hakkasi koulupoikia kepeillä: "Hän ei lyönyt heitä tarpeeksi lujaa" – järjestöt ja diplomaatit huolissaan maan ihmisoikeustilanteesta

Tansanian presidentti John Magufuli on aiheuttanut kuohuntaa asettuessaan tukemaan valtion viranomaista, joka hakkasi koululaisia kepillä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viime viikon torstaina tansanialaisessa sosiaalisessa mediassa alkoi levitä videoklippejä, joissa valtion virkailija pieksee yläkouluikäisiä oppilaita säännösten vastaisesti. Videoilla näkyy, kuinka hänellä on molemmissa käsissään kepit, joilla hän lyö maassa makaavia poikia.

Poikien epäiltiin sytyttäneen tulipalon opiskelija-asuntolassa.

Videoklipit aiheuttivat paheksuntaa ja raivoa kansalaisissa.

Tansaniassa koululaisten ruumiillinen rankaisu on laillista, mutta vain koulun rehtorilla ja asiaan perehdytetyllä opettajalla on lupa toimeenpanna rangaistus.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan videoilla nähtävä oppilaiden ruumiillinen kuritus rikkoo heidän ihmisoikeuksiaan, koska he eivät saaneet reilua oikeudenkäyntiä rikoksesta, josta heitä epäiltiin. Myös maan hallituksen alueministeri asettui kriitikkojen joukkoon.

Perjantaina maan presidentti Magufuli otti osaa julkiseen keskusteluun oppilaiden rangaistuksesta. 

– Minä onnittelin virkailijaa selkäsaunan antamisesta oppilaille. Sanoin hänelle, ettei hän lyönyt heitä tarpeeksi lujaa, Magufuli sanoi kampanjatilaisuudessa Songwen alueella.

Presidentti: "Mistä ihmisoikeuksista he oikein puhuvat?"

Lempinimen "Bulldozer" (suomeksi "puskutraktori") saanut presidentti on tunnettu tiukan kurinpidon kannattajana. Hänen mielestään oppilaat ansaitsivat rangaistuksen.

Hän myös kehotti lasten vanhempia ja opettajia tekemään samoin.

– Meidän täytyy käyttää keppiä lapsia vastaan kouluissa ja kodeissa. Meillä täytyy olla kurinalainen valtio, presidentti sanoi.

Reutersin mukaan osa länsimaisista diplomaateista on valittanut, että Tansanian ihmisoikeus- ja oikeusturva-asioita katsotaan läpi sormien. Tansanian hallinto on torjunut kritiikin.

– Mistä ihmisoikeuksista he oikein puhuvat? Magufuli sanoi.

Hallitus vääristellyt talouslukuja ja pimittänyt tietoa ebolasta

Presidentti määräsi kaikki poikien luokalla olevat oppilaat erotetuiksi koulusta toistaiseksi, kunnes heidän vanhempansa maksavat tulipalosta aiheutuneet vahingot.

Hallituksen alueministeri Suleiman Jafo sanoi aikaisemmin, että vaatii virkailijalta selitystä kuritoimenpiteistään. Presidentin asettuminen virkailijan tueksi kuitenkin kumoaa kaikki muiden viranomaisten päätökset.

Presidentti on aiheuttanut kohuja ennenkin. Hänen hallintonsa on Reutersin mukaan muun muassa kieltäytynyt jakamasta tietoa ebola-viruksesta, vääristellyt virallisia talouslukuja ja käskenyt tansanialaisia naisia "vapauttamaan kohtunsa" ja synnyttämään lisää lapsia.

Magufuli nousi presidentiksi vuonna 2015. Hän on lähtöisin tavallisesta maaseutulaisperheestä, ja on toiminut kemianopettajana ennen politiikkaan lähtemistä.

Hän on BBC:n mukaan muun muassa kieltänyt poliittiset kampanjat, parlamentti-istuntojen suoran lähetyksen näyttämisen televisiossa ja valtionvirkailijoiden ulkomaanmatkat.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on ilmaissut huolensa maan ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteesta. Järjestön mukaan Magufulin kaudella maan tilanne on huonontunut merkittävästi.

Esimerkiksi journalistien, opposition ja muiden kriitikkojen toimintaa on vaikeutettu lainsäädännöllisesti. Lisäksi aktivisteja on pidätetty ja maa on asettanut rajoituksen sille, kuka saa julkaista sisältöä internetiin.

Lue myös:

    Uusimmat