Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai lakkolakimietintönsä valmiiksi

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on saanut työrauhalainsäädäntöä koskevan mietintönsä valmiiksi. Valiokunta puoltaa työtaisteluoikeuden rajoittamista koskevan sääntelyn hyväksymistä muutettuna.

MTV Uutiset seuraa valiokunnan tiedotustilaisuutta suorana lähetyksenä.

Mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat esittävät vastalauseessaan lakkolakien hylkäämistä.

Poliittisia lakkoja rajoittavat lait on hallituksen esityksen mukaan tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2024. Valiokunta katsoo mietinnössään, ettei estettä lakien voimaantulon aikaistamiselle ole.

Valiokunta ehdottaa joitakin sanamuotojen täsmennyksiä ja tarkistuksia hallituksen esityksen poliittisia työtaisteluita ja myötätuntotyötaisteluita koskeviin säännöksiin.

Poliittisia työtaisteluita koskevaan sääntelyyn valiokunta ehdottaa lisättäväksi 12 kuukauden aikarajan, jonka kuluttua työtaistelun toimeenpaneva yhdistys voi jatkaa aiemmin järjestämäänsä poliittista työtaistelua saman tavoitteen saavuttamiseksi.

Lisäksi valiokunta ehdottaa täydennettäväksi edellytyksiä, joiden mukaan työnantaja voi kuitata lainvastaiseksi todettuun työnseisaukseen osallistuneen työntekijän palkasta 200 euron seuraamusmaksu.

Valiokunta hyväksyi myös lausuman, joka edellyttäisi hallitusta arvioimaan työrauhalainsäädäntöön tehtyjen muutosten sukupuolivaikutuksia ja antamaan arvioinnista selvityksen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle vuoden 2027 loppuun mennessä.

"Suhteettoman rajuja muutoksia"

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat katsovat tiedotteessaan, että hallituksen esittämät lakimuutokset ovat suhteettoman rajuja tilanteessa, jossa lakkojen määrä Suomessa on erittäin vähäinen.

– Mielestämme yksilöille määritelty 200 euron sakko on tarpeeton ja sitä ei tulisi säätää. Tällaisia työrauhan vastaisia tapauksia on nykyäänkin erittäin harvoin, oppositioedustajat kirjoittavat tiedotteessaan.

Poliittisten lakkojen rajoittaminen 24 tuntiin on oppositioedustajien mielestä kohtuutonta.

– Hallitus tavoittelee lakiuudistuksella itseensä ja erityisesti ajamiinsa asioihin kohdistuvan arvostelun rajoittamista. Tämä on kummallista etenkin siksi, että Suomessa poliittisia lakkoja on järjestetty harvoin, oppositioedustajat kirjoittavat.

Oppositioedustajat pitävät lakko-oikeuden rajoituksia ongelmallisina myös Suomen kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta.

Käsitelty kireässä ilmapiirissä

Työrauhalainsäädännön muutoksilla muun muassa rajoitettaisiin poliittisten lakkojen kesto enintään 24 tuntiin ja muiden poliittisten työtaistelutoimien kesto enintään kahteen viikkoon. Myös tukilakkoja rajoitettaisiin.

Samalla työrauhan rikkomisesta tuomittavia hyvityssakkoja korotettaisiin tuntuvasti. Lisäksi työntekijälle voitaisiin jatkossa määrätä 200 euron hyvityssakko, jos hän tietoisesti jatkaa sellaista työtaistelua, jonka tuomioistuin on katsonut lainvastaiseksi.

Työrauhalainsäädäntöä on käsitelty valiokunnassa kireässä ilmapiirissä, sillä oppositiopuolueiden edustajat ovat syyttäneet hallituspuolueiden edustajia asian kiirehtimisestä.

Oppositiopuolueiden edustajat ovat epäilleet, että hallituspuolueiden edustajat ovat halunneet kiirehtiä mietinnön käsittelyä, jotta poliittisia lakkoja rajoittava lainsäädäntö saataisiin mahdollisimman pian voimaan.

Asia siirtyy seuraavaksi eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat