Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö lakkolaista valmistumassa mahdollisesti tänään

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee tänään suurta huomiota saanutta mietintöään poliittisten lakkojen rajoittamista koskevasta hallituksen lakiesityksestä.

Valiokunnan on tarkoitus suorittaa asian niin sanottu yksityiskohtainen käsittely, mikä tarkoittaa sitä, että mietintö saattaa tänään valmistua.

Valiokunnan tiistaisessa kokouksessa esiteltiin mietintöluonnos ja aloitettiin niin sanottu yleiskeskustelu.

Asiaa on käsitelty valiokunnassa kireässä ilmapiirissä, sillä oppositiopuolueiden edustajat ovat moittineet hallituspuolueiden edustajia asian kiirehtimisestä.

Oppositiopuolueiden edustajat ovat epäilleet, että hallituspuolueiden edustajat ovat halunneet kiirehtiä mietinnön käsittelyä, jotta poliittisia lakkoja rajoittava lainsäädäntö saataisiin mahdollisimman pian voimaan.

Hallituksen alkuperäisen lakiesityksen mukaan lainsäädäntö tulisi voimaan heinäkuun alussa, mutta oppositiopuolueissa on epäilty, että hallitus yrittää saada sen voimaan jo tätä aiemmin.

Poliittisten lakkojen kesto enintään 24 tuntiin

Työrauhalainsäädännön muutoksilla muun muassa rajoitettaisiin poliittisten lakkojen kesto enintään 24 tuntiin ja muiden poliittisten työtaistelutoimien kesto enintään kahteen viikkoon. Myös tukilakkoja rajoitetaan.

Samalla työrauhan rikkomisesta tuomittavia hyvityssakkoja korotettaisiin tuntuvasti. Lisäksi työntekijälle voitaisiin jatkossa määrätä 200 euron hyvityssakko, jos hän tietoisesti jatkaa sellaista työtaistelua, jonka tuomioistuin on katsonut lainvastaiseksi.

Kun työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö on valmis, lakiesitys siirtyy eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat