SAK:lta ei lakkoilmoituksia

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ei ole tehnyt päätöksiä uusista poliittisista lakoista, kertoo SAK tiedotteessaan. 

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan keskustelut hallituksen kanssa ovat kesken.

–  Keskeytimme lakot kymmenen päivää sitten, jotta pääsemme keskustelemaan Orpon-Purran hallituksen kanssa sen suunnittelemista työelämäheikennyksistä. Keskustelut ovat käynnissä ja kesken. Tänään ei tehty päätöksiä poliittisista lakoista puoleen taikka toiseen, Eloranta kertoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan työministeri Arto Satosen (kok.) kanssa on keskusteltu erityisesti paikallisesta sopimisesta sekä edellytyksistä neuvotella vientivetoisesta työmarkkinamallista.

– Näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan, mutta keskusteluja on käyty ihan hyvässä hengessä, Eloranta sanoo.

SAK:n hallitus keskusteli torstaina työmarkkinatilanteesta ja kehysriihen päätöksistä. Se ei tehnyt uusia päätöksiä työmarkkinamallineuvotteluista.

Lakkolait valmistumassa eduskunnassa

SAK:n viesti on ollut, ettei se neuvottele pelkästä vientivetoisesta palkkamallista. SAK on katsonut, että samalla tulee neuvotella myös työrauhakysymyksistä ja paikallisen sopimisen pelisäännöistä.

Poliittisia lakkoja rajoittava työrauhalainsäädäntö on jo eduskunnan käsittelyssä. Tänään jännitetään, saako eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sitä koskevan mietintönsä valmiiksi. Lain voimaantulopäivä ei ole vielä tiedossa.

Oppositiopuolueiden edustajat ovat epäilleet, että hallituspuolueiden edustajat ovat halunneet kiirehtiä mietinnön käsittelyä, jotta poliittisia lakkoja rajoittava lainsäädäntö saataisiin mahdollisimman pian voimaan. Hallituksen alkuperäisen lakiesityksen mukaan lainsäädäntö tulisi voimaan heinäkuun alussa, mutta valiokunnassa aikataulua voidaan muuttaa.

SAK:n hallitus arvioi, että talven ja kevään levottomuudet sekä yksipuoliset lainmuutokset vaikeuttavat syksyllä alkavia työehtosopimusneuvotteluita. Elorannan mukaan tulevaan tes-kierrokseen kasaantuu kovia paineita.

SAK:n jäsenliittojen laajat hallituksen toimia vastustavat poliittiset lakot päättyivät 8. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat