Mainos

Osa Kosovon albaaneista haluaa Suomesta kotiin

Noin 280 Suomessa olevaa Kosovon albaania haluaa palata Kosovoon ensi tilassa. Kaikkiaan albaanipakolaisia on Suomessa hieman alle tuhat. -Määrä on siinä haarukassa kuin ennakoitiinkin. Pikaista paluuta haluavia arvioitiin etukäteen olevan noin 15-30 prosenttia, kertoo erikoissuunnittelija Veikko Pyykkönen työministeriöstä.

albaanipakolaisperhe


Työministeriö valmistelee palaajille lentokyyditystä alustavien tietojen mukaan elokuun 11. tai 12. päiväksi. Pyykkösen mukaan tavoitteena on, että kenenkään paluuhaluisen ei tarvitsisi jäädä talveksi Suomeen. -Lentokoneessa on muistaakseni 218 paikkaa. Nyt pitää miettiä, ryhdytäänkö etsimään isompaa konetta vai 218-paikkaisen rinnalle pienempää, sanoo Pyykkönen.

Suuri osa paluuhaluisista on Pyykkösen mukaan kotoisin Kosovon pääkaupungista Pristinasta. Palaajia on menossa myös muualle maakuntaan. Paluuhaluisia kehotettiin lähettämään hakemuksensa työministeriöön eiliseen mennessä. Aamupäivällä saapuivat viimeisetkin eli Oulun vastaanottokeskuksesta tulleet hakemukset.

Sekä avustusjärjestöt että sotilasliitto Nato ovat varoitelleet albaaneja hätäisen kotiinpaluun vaaroista. Kosovossa on sodan jäljiltä paljon miinoja, monet kylät on tuhottu maan tasalle ja ruokaa on vähän, lääkkeistä puhumattakaan. Suomessa olevilla albaaneilla on 11 kuukauden oleskeluluvat, eli valtaosa heistä lähtenee kotimatkalle ensi keväänä. Pyykkösen mukaan aikaisempiakin paluukuljetuksia voidaan järjestää, jos se käy tarpeelliseksi.

Vajaat 100 000 Kosovon albaanipakolaista on sijoitettu läntisen Euroopan maihin. Ensimmäiset heistä pääsivät lähtemään paluumatkalle pari viikkoa sitten. Pakolaiset kuljetetaan Makedonian pääkaupungin Skopjen kautta, sillä Pristinan lentokenttä on sodan jäljiltä poissa käytöstä. Loppumatka tehdään YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n busseilla. Makedonia on ilmoittanut, että Skopjen kautta voi kuljettaa korkeintaan tuhat palaajaa päivässä. Kaikkiaan Kosovon sotaa ja serbien etnisiä puhdistuksia pakeni noin miljoona ihmistä, joista osa on ollut paossa Kosovon sisällä. Albaniassa ja muualla Kosovon lähialueilla olleet ovat palailleet sadoin tuhansin kotiseuduilleen heti sodan päättymisestä eli kesäkuusta lähtien.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.