Osa koronasta selvinneistä voi kärsiä pysyvistä keuhkovaurioista – nämä ovat riskiryhmät

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso videolta listaus tyypillisimmistä koronan oireista.

Kiinalaislääkärien havainnot vihjaavat, että osalle koronaviruksen aiheuttamasta taudista selvinneistä kehittyy pitkäaikainen keuhkovaurio. Asiasta uutisoi tiedesivusto Science News.

Covid-19-taudin aiheuttama keuhkokuume voi jättää keuhkoihin pitkäaikaisia vaurioita. Radiology-julkaisussa ilmestyneessä raportissa kiinalaiset lääkärit kirjoittavat, että 70 koronapotilaasta 66:lla oli vielä sairaalasta kotiuttamisen aikaan jonkinasteisia keuhkovaurioita. Eriasteisia vaurioita havaittiin keuhkorakkuloissa eli alveoleissa sekä niitä ympäröivissä kudoksissa. 

Samanlaisia keuhkovaurioita on havaittu SARS- ja MERS-koronavirusten aiheuttamista taudeista selvinneillä potilailla. Uusi koronavirus ja sen aiheuttama covid-19 kuitenkin poikkeavat sukulaisistaan siten, että covid-19 näyttää koettelevan välittömästi molempia keuhkoja vain toisen sijaan.

Vaarana keuhkojen arpeutuminen

Vaarana on, että rajun taudin keuhkoihin aikaansaamat vauriot arpeutuvat. Keuhkokudoksen arpeutuminen voi johtaa sidekudoksen muodostumiseen ja keuhkofibroosiin, mikä heikentää kaasujen vaihtoa. 

Arpeutumista voi aiheuttaa myös vakavan covid-19-taudin aiheuttama ”sytokiinimyrsky”, hillittömän välittäjäaineiden tuotannon aiheuttama vaarallisen suuri tulehdusvaste. Se aiheuttaa keuhkoja vaurioittavaa tulehdusta, joka on pahimmillaan niin voimakas, että se jättää jälkeensä paksuuntunutta arpikudosta.

Myös vakavan covid-19-taudin aiheuttama äkillinen hengitysvaikeusoireyhtymä eli ARDS voi edetä keuhkofibroosiin.

Iäkkäät, perussairaat ja tupakoijat riskiryhmässä

Keuhkojen arpeutuminen on suurempi riski tietyille covid-19-tautiin sairastuneille potilaille. Suurin riski on iäkkäillä koronapotilailla, jotka ovat kärsineet vakavasta keuhkokuumeesta, perussairailla potilailla sekä tupakoinnin tai ilmansaasteiden aiheuttamista keuhkovaurioista kärsivillä potilailla.

Kiinalaislääkärit kuitenkin uskovat, että osa koronapotilailla nähdyistä keuhkovaurioista paranee tai häviää vähitellen.

Lue myös:

    Uusimmat