Ortodoksiopiskelijoilla komea harjoituskirkko Joensuussa

Ortodoksit ovat valmistautuneet koko viikon pääsiäisyön suureen juhlaan. Ortodoksisessa seminaarissa Joensuussa opiskelijoilla on käytössään harvinainen harjoituskirkko.

Ortodoksinen seminaari keskellä Joensuuta on erikoinen opiskelijayhteisö. Itä-Suomen yliopiston kumppanina se on ainoa paikka Suomessa, jossa ortodoksista teologiaa voi opiskella pääaineena. Käytännössä kaikki kirkon ja seurakuntien työntekijät valmistuvat seminaarista.

Saarnaharjoituksia kirkossa

Kaikki opiskelevat teologian maistereiksi Itä-Suomen yliopistossa. Luentojen lisäksi arkipäivän taitoja tulevat papit, kanttorit, uskonnonopettajat ja muut seurakuntien työntekijät opettelevat seminaarin suojissa.

- Ne opinnot mitä täällä suoritetaan ovat liturgisia harjoituksia ja saarnaharjoituksia. Täällä opetellaan jumalanpalveluselämää ja työssä tarvittavia käytännöllisiä taitoja, kertoo seminaarin opettaja Isä Mikko.

Kirkko täynnä ikoneita

Seminaarin oma kirkko onkin ällistyttävä harjoitusympäristö. Parikymmentä vuotta vanha Pyhän Johannes Teologin kirkko on täynnä kreikkalaisen ikonitaiteilijan töitä. Kirkkomaalaukset tulivat lahjoituksena Konstantinopolin patriarkalta, joka ihastui paikkaan vuonna 1995.

Pääsiäisen alla opiskelijat valmistautuvat kirkossa pääsiäisyön suureen juhlaan. Kuorolla on harjoituksia useana päivänä.

- Minun tehtäväni on toimia pääsiäisyönä kanttorina eli johdan kuoroa, annan äänet, laulatan ja laulan mukana, kertoo toisen vuoden kirkkomusiikin opiskelija Larissa Qvintus.

Upea kirkko on auki myös seurakuntalaisille ja kaikille kiinnostuneille. Päivittäisiä palveluksia voi seurata vapaasti. Kirkossa järjestetään myös ristiäisiä ja vihkimisiä.

Tiivis ja pieni yhteisö

Seminaarissa opiskelevien ikähaitari on laaja, parikymppisistä lähes 70-vuotiaaksi. Opiskelijoiden taustat ja elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. Kaikkiaan toimintaan osallistuu noin 50 henkilöä.

- Tämä ei ole sisäoppilaitos. Monille kuitenkin sekä fyysinen että henkinen koti, Isä Mikko luonnehtii.

Suurin osa opiskelijoista asuu seminaarin pienissä asunnoissa ja yhteisö on vuosia heidän kotinsa. Päivittäiset palvelukset tuovat elämään harmonisen rytmin.

- Kyllä se luo hyvät raamit kaikelle muulle tekemiselle. On raskasta herätä joka aamu palvelukseen kello 7.20, mutta jos jaksaa puurtaa sen mukaan niin on oikealla tiellä, Larissa pohtii.

- Se on äärimmäisen tärkeää kirkolle, että saa olla opiskelijan arjessa mukana. Tässä ollaan yhdessä kasvamassa kirkon työhön, Isä Mikko perustelee.

Oma kirkko kutsuu

Larissa aikoo valmistua kanttoriksi. Nuorempana hän ei halunnut tehdä numeroa omasta ortodoksisuudesta.

- En ole koskaan hävennyt sitä, ehkä teininä vähän vain ujostellut.

Opiskelu ortodoksisessa seminaarissa on avartanut ajattelua ja tuonut varman olon.

- Nyt olen ylpeä ortodoksi ja valmis tekemään työtä kirkossani, Larissa vakuuttaa.

Paastoakin on opeteltava

Pääsiäisen perinteeseen ortodoksisessa kirkossa kuuluu keskeisesti paastoaminen. Seminaarin emäntänä 20 vuotta työskennellyt Irma Aikonen tekee paastoruuat vankalla kokemuksella.

- Monet ovat sanoneet, että kyllä se oli helppoa täällä paastota kun kaikki oli mietitty valmiiksi. Baarissa on vaikeampi sanoa, että haluan tilata paastoruuan, Aikonen nauraa.

Pitkäperjantaina syödään viedä paastoruokaa, mutta pääsiäisyönä pöydät notkuvat myös seminaarissa. Palveluksen jälkeen kello kolme yöllä alkavalle aterialle kokoontuu opiskelijoiden lisäksi heidän perheitään ja muita seurakuntalaisia.

- Ruoka on aloittamista vaille valmis, Aikonen murjaisee.

Osa on tehty toki valmiiksi pitkin viikkoa. Viidenlaista lammasruokaa on pakasteessa muhimassa.

- Karitsanlihapyörykät siellä oottaa ja viimeiset asiat tehdään siinä yöllä sitten.

 

Lue myös:

    Uusimmat