Orpon puheenvuoro huvitti oppositiota: Toivoi ensin rakentavaa keskustelua ja haukkui sitten vaihtoehdobudjetit

Hallitus ja oppositio ottivat yhteen eduskunnassa, jossa keskusteltiin oppositioryhmien vaihtoehtobudjeteista.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) puheenvuoro herätti oppositiossa ärtymystä ja huvitusta, sillä Orpo toivoi aluksi rakentavaa keskustelua ja sen jälkeen haukkui opposition vaihtoehdot suorasanaisesti.

Orpon mielestä opposition vaihtoehtobudjeteista monet ovat höttöisellä pohjalla ja parantavat heikosti työllisyyttä. Orpo otti esimerkiksi sen, että eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan vihreiden varjobudjetti alentaa työllisyyttä 21 000:lla.

– Emmekö me ole yhdessä puhuneet, että juuri työttömyys lisää eriarvoisuutta, sanoi Orpo.

"Veronkevennykset teille tärkeimpiä"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vastasi Orpolle, että laskelmissa kaikki panostukset sosiaaliturvaan vähentävät työnteon kannustimia ja sosiaaliturvajärjestelmän poistaminen kokonaan näyttäisi työllisyyden kannalta erittäin hyvältä.

– Lähes kahden miljardin verokevennykset ovat olleet teille tärkeämpiä kuin kaikista pienituloisimmilta leikkaamisen lopettaminen. Te ette onnistuneet leikkaamaan yritystukia edes euron vertaa, mutta koulutuksesta te leikkasitte miljardin, syytti Andersson puolestaan hallitusta.

Perhevapaauudistus taas tapetilla

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto taas vastasi, että työntekoon kannustava perustulo, perhevapaauudistus ja panostukset koulutukseen synnyttävät työpaikkoja.

SDP:stä vastattiin hallitukselle, että sen vaihtoehto on hallituksen budjettia parempi ja perhevapaauudistukseenkin puolue sanoo olevansa heti valmis.

Perussuomalaiset leikkaisi esimerkiksi maahanmuuttokuluista satoja miljoonia euroja.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ihmettelee sitä, että perussuomalaiset olisi nostamassa maahanmuuton kustannuksia 650 miljoonalla eurolla ottamalla säilöön kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

RKP muun muassa keventäisi työn verotusta ja panostaisi perhevapaauudistukseen. Kristillisdemokraatit parantaisi esimerkiksi lapsiperheiden ja eläkeläisten etuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat