Hallitus otti vastaan opposition varjobudjetit: "Ei teilläkään ole velkaantumista pysäyttävää ihmelääkettä"

Eduskunnassa puitiin tänään oppositiopuolueiden laatimia vaihtoehtoisia ehdotuksia valtion budjetiksi. Voit katsoa tallennetta keskustelusta tämän jutun alussa olevalta videolta. 

Opposition esittämien vaihtoehtoisten budjettien alijäämä on samassa suuruusluokassa hallituksen kanssa, katsoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Oppositiopuolueet ovat kritisoineet hallitusta, joka on ottamassa tulevalle vuodelle yli kahdeksan miljardia euroa velkaa.

Saarikko vastasi vaihtoehtobudjettien käsittelyssä eduskunnassa, että kunkin oppositiopuolueen esittämä alijäämä on yli seitsemän miljardia euroa, eikä oppositiollakaan ole olemassa "velkaantumista pysäyttävää ihmelääkettä".

– Puhumme samasta suuruusluokasta. On turha väittää muuta. Velkaantumista ei lopeteta kerralla, ei edes opposition vaihtoehdoissa, ei edes kokonaisessa vaalikaudessa, Saarikko sanoi.

Oppositiosta Saarikon ajattelua ei nielty kritiikittä.

– Onko valtiovarainministeri sitä mieltä, että jos yhtenä vuonna ei säästä kahdeksaa miljardia, ei kannata säästää mitään? kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Kai Mykkänen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei uskonut, että hallitus olisi ollut tyytyväinen myöskään silloin, jos puolue olisi tuonut saliin kahdeksan miljardin euron leikkaukset.

Kokoomuksen tukilinja hampaissa

Salikeskustelu tarjosi hallitukselle tilaisuuden kommentoida myös yksityiskohtia perussuomalaisten ja kokoomuksen vaihtoehtobudjeteissa, jotka suuret oppositiopuolueet julkaisivat eilen hallituksen riitelyn lomassa.

Kokoomuksen esitys sai vasemmistopuolueista kylmää kyytiä työttömiin ja asumistukeen kohdistuvista leikkauksista. Kokoomus on esittänyt ansiosidonnaiseen työttömyysturvan porrastamista ja lyhentämistä.

– Tämä on arvovalinta ja tämä on kylmä sellainen. Aina teidän hampaissanne ovat työttömät, ne joilla kaikkein vähiten on, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kritisoi kokoomusta sosiaaliturvaan kohdistuvista leikkauksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja