Orpo Ylellä: Torstain suurlakko oli ylimitoitettu ja aiheutti 100 miljoonan euron tulonmenetykset

Ei lämmintä ruokaa: Näin lakko näkyy Tampereella Lielahden koululla 0:12
Näin torstain lakko näkyi Tampereella Lielahden koululla.

Ammattiyhdistysliikkeen järjestämä lakkopäivä oli tällä viikolla ylimitoitettu toimi, arvioi pääministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Orpon kertoman arvion mukaan torstain lakko aiheutti noin 100 miljoonan euron tulonmenetykset. 

Hänen mukaansa lakko ei ollut järkevä siksi, että se oli ensisijassa suunnattu hallitusta ja sen politiikkaa vastaan.

Orpon mielestä työntekijäjärjestö SAK:n pitäisi palata neuvottelemaan työmarkkinamuutoksista.

Muun muassa SAK:n alaiset ammattiliitot osoittivat tällä viikolla mieltä hallituksen kaavailemia työmarkkinamuutoksia kohtaan. Orpon mielestä työntekijäjärjestö SAK:n pitäisi palata neuvottelemaan työmarkkinamuutoksista lakkoilun sijaan.

– Nyt pitäisi palata näihin pöytiin, käydä siellä yksittäisistä hankkeista keskustelua, hakea parannuksia ja järkeviä ehdotuksia näiden lakihankkeiden sisällön korjaamiseksi eikä lakkoilla. Tämä ei ole mielestäni järkevää toimintaa, sanoo Orpo.

"Ei voi olla, että piikki on auki ja miljardit viuhuvat"

Ylen haastattelussa Orpo arvioi, että hallitus voi joutua sopeuttamaan julkista taloutta vielä noin miljardin euron verran. Tarkka sopeutustarve selviää hänen mukaansa, kun valtiovarainministeriö julkistaa tuoreet ennusteensa. Varsinaiset päätökset tehdään hänen mukaansa kevään kehysriihessä.

– Nyt näyttää siltä, että puhumme noin miljardin luokasta, mitä tarvitsemme sopeutuksia. Sekä lisäsopeutusta, menoleikkauksia, mutta totta kai me käymme myös tulopuolen läpi, hän sanoo tarkentamatta toimia.

Orpo toisti saman, mitä hän on sanonut aiemminkin eli sen, että Suomessa velkaantuminen on "vaarallisella tasolla." Hänen mukaansa menojen taustalla vaikuttaa Suomen ikääntyvän väestön ohella viime hallituksen sopima sote-malli. Orpon mukaan hallitus pyrkii saamaan Suomen sote-mallin toimivaksi mutta samalla pitämään huolta julkisesta taloudesta.

– Ei voi olla niin, että piikki on auki ja miljardit viuhuvat.

 

Lue myös:

    Uusimmat