Lakko pysäytti postin, bussit ja junat sekä hiljensi satamat – MTV seurasi lakkopäivää

Ei lämmintä ruokaa: Näin lakko näkyy Tampereella Lielahden koululla 0:12
Ei lämmintä ruokaa: Näin lakko näkyy Tampereella Lielahden koululla.

Useat ammattiliitot järjestävät tänään poliittisia lakkoja, joilla ne vastustavat hallituksen kaavailemia työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. MTV Uutiset seuraa lakkojen vaikutuksia tässä artikkelissa. Aamupäivällä vaikutuksia on ollut etenkin työmatkaliikenteeseen.

22.50: Lakko pysäytti postin, bussit ja junat sekä hiljensi satamat

Lakkopäivä alkaa olla lopuillaan. Ammattiliittojen lakko näkyi ja tuntui torstaina monen arjessa. 

Esimerkiksi postinkulku ja julkinen liikenne pysähtyivät työtaistelujen vuoksi lähes kokonaan. 

Koska julkinen liikenne pääosin pysähtyi, oli odotettavissa, että omia autoja käytettäisiin lakkopäivänä tavanomaista enemmän. Fintrafficin Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrottiin STT:lle, että työmatkaliikenne oli sekä aamulla että iltapäivällä vilkkaampaa kuin yleensä torstaisin. Isoilta ruuhkilta kuitenkin vältyttiin.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin lakot pysäyttivät junaliikenteen liki täysin. Lähes kaikki henkilöliikenteen kauko- ja lähijunat oli peruttu torstaina iltaseitsemään saakka. Vain Pohjois-Suomen henkilöliikenteen yöjunat oli rajattu lakon ulkopuolelle. Tavaraliikennettä kulki raiteilla jonkin verran.

Lakkoja oli myös muun muassa paperitehtaissa ja kaupan alalla. 

Kaukolämmön tuotanto rajattiin työtaistelujen ulkopuolelle, mutta sähköntuotantoa ei. Sähköntuotanto keskeytyikin lakon vuoksi osassa energia-alan yrityksistä. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän tietoon ei tullut, että lakko olisi vaikuttanut kansalaisten sähkönsaantiin. Hän kuitenkin toivoi, että sähkönsaanti rajattaisiin vastedes kaukolämmön tapaan lakkojen ulkopuolelle.

Niin ikään Suomen satamat hiljenivät lakon vuoksi. AKT:n lakko alkoi satamissa torstaina aamukuudelta ja sen oli määrä päättyä perjantaina aamukuudelta.

Torstain lakkoon ajauduttiin, kun työnantajien ja palkansaajien keskustelut Suomen uudesta vientivetoisesta työmarkkinamallista katkesivat aiemmin tällä viikolla. (STT)

18.09: Tällainen tunnelma oli iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Sanna Pietiläinen oli kello viiden jälkeen Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulassa, jossa taksijono oli paisunut kymmenien metrien pituiseksi.

– Taksinkuljettajan kannalta tämä on hyvä asia tietenkin, mutta en ole iloinen asiakkaiden puolelta ollenkaan. Kyllä olin hieman murheellinen, kun näin tämän, taksiautoilija Matti Karhulahti kertoo.

Karhulahti arvioi, että jonossa saattaa joutua odottamaan jopa tunnin.

Lakko pysäytti julkisen liikenteen. Kuinka kaaos näkyy lentokentällä? 5:08
Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla torstai-iltapäivällä.

11.35: Tällaiset olivat lakkoeväät Tampereen koulussa

Lakon takia päiväkodeissa ja kouluissa on tänään pärjättävä välipalapatukoilla ja eväillä ilman lämmintä ruokaa. Tällaiset olivat eväät Tampereen Lielahden koululla.

11.31: Oulussa enemmän, Turussa vähemmän liikennettä

Myös Tampereen seudulla liikenne on sujunut tieliikennekeskuksen mukaan kohtalaisen hyvin.

–  Lievää jonoutumista oli ruuhka-aikaan kaupunkien ympäristössä. Kello seitsemään, kahdeksaan tai yhdeksään töihin menijät ajoivat hetken aikaa jonomuodostelmissa, Fintrafficin tieliikennekeskuksista kerrotaan.

Oulun tieliikennekeskuksen alueella liikennettä oli hieman tavallista enemmän.

– Pientä jonoutumista on ollut paikoitellen, ja isommat väylät ovat hieman pysähdelleet, keskuksesta kerrottiin.

Turun seutuvilla liikennemäärät puolestaan olivat aamulla tavanomaista pienempiä.

–  Osa on varmasti ottanut onkeensa ja jos on ollut mahdollisuus tehdä etätöitä, niin on tehnyt, ja jotkut ovat varmaan ottaneet kimppakyytejä.

Iltapäivän vilkkaimpien tuntien arvioidaan liikenteessä alkavan noin kello 15.30.

10.47: Näin aamuliikenne sujui

Tieliikennekeskus summaa lakkotorstain aamuliikenteen pääosin onnistuneeksi. Valtateillä ei havaittu normaalista poikkeavaa ruuhkautumista, mutta Helsingissä tilanne oli toinen.

– Kaduilla oli enemmän ruuhkia kuin normaalisti. Itäväylä oli pahin, vasta aamukymmenen jälkeen vapautui liikenteelle, liikenneoperaattori Marko Lassi kertoo MTV Uutisille.

Myös Munkkiniemen seutu ruuhkautui, Turunväylän Helsingin-pää oli täynnä autoja. Pahin ruuhkapiikki oli aamukahdeksasta reilun tunnin ajan. (MTV)

Normaaleja aamuruuhkia syntyi Helsingin ja Tampereen seuduilla. Oulun tieliikennekeskuksen alueella liikennettä taas oli hieman tavallista enemmän. Turun seutuvilla liikennemäärät puolestaan olivat aamulla tavanomaista pienempiä.

Lakko on pysäyttänyt tänään suurten kaupunkien paikallisliikenteen. Myös kaukoliikenteen bussivuoroista osa jäänee ajamatta. Ammattiliitot vastustavat työnseisauksella hallituksen suunnittelemia työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. (STT)

10.28: Hiihtäjä ruuhkassa

Jos ruuhkassa autossa kökkiminen ei maistu, voi vaihtaa jalkapatikkaan tai näillä keleillä myös suksiin. MTV Uutisten lukija bongasi Helsingin keskustan tuntumassa Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmassa reippaan sivakoijan ennen aamuyhdeksää. Katso kuva!

9.39: Tältä näytti aamuruuhkassa Kehä I:llä

MTV Uutisten Janne Ahjopalo raportoi Kehä ykköseltä Pakilan seudulta hieman puoli yhdeksän jälkeen aamulla. Ahjopalon arvion mukaan liikennettä oli kuin normaalissa aamupäivän ruuhkassa, ja liikenne veti hyvin. Joukossa oli myös satunnaisia paikallisbusseja, vaikka julkinen liikenne on suurelta osin seisahduksissa.

Lakko pysäytti julkisen liikenteen – näin se näkyy ruuhkista tunnetulla Kehä I:llä Helsingissä 4:22
Lakko pysäytti julkisen liikenteen – näin se näkyy ruuhkista tunnetulla Kehä I:llä Helsingissä

9.37: Junaliikenne seis

Tältä näyttävät junaliikenteen aikataulunäytöt Helsingin päärautatieasemalla.

9.06: Yksi kuoli Tuusulan turmassa

Tuusulassa Hämeentien (tie 45) ja Martintien risteyksessä vakavassa liikenneonnettomuudessa on kuollut yksi ihminen.

Poliisin mukaan onnettomuudessa oli kolme henkilöautoa sekä yksi puoliperävaunullinen kuorma-auto, joissa oli yhteensää kuusi ihmistä. Osa heistä loukkaantui lievästi.

Poliisi on paikalla ohjaamassa liikennettä. Tie on yhä suljettu.

9.02: Itäväylän liikenne soljuu hitaasti

Jono liikkuu "hitaasti mutta varmasti" Helsingin Itäväylällä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Satu Koistinen. Kulosaaresta Kalasatamaan eteni puolessa tunnissa.

Kävellen olisi päässyt nopeammin.

Pullonkaula on Kalasataman metroaseman kohdalla, jossa tiet risteytyy Pasilan ja keskustan suuntaan, Koistinen avaa.

Koistisen mukaan normaalisti ajomatka tähän aikaan Vuosaaresta Kalasatamaan on 15 minuuttia, nyt 45 minuuttia.

8.45: Nurmijärvellä rekan ja kolmen auton onnettomuus

Tuusulassa Hämeentien ja Maurintien risteyksessä sattuneen onnettomuuden takia tie 45 Tuusulan ja Hyvinkään välillä on yhä suljettu, kertoo pelastuslaitos. Hälytys onnettomuudesta tuli kello 7.27.

Kyseessä on rekan ja kolmen henkilöauton välinen onnettomuus, jossa pelastustoiminta on päättynyt, eikä pelastuslaitos tiedot asiasta enempää. 

8.37: Itäväylällä liikenne seisoo Kulosaaressa

Liikenne seisoo Itäväylällä Kulosaaren metroaseman kohdalla, raportoi MTV Uutisten toimittaja Satu Koistinen.

– Aivan tukossa, Koistinen luonnehtii.

En ole koskaan nähnyt tällaista ruuhkaa Itäväylällä. Ennennäkemätön ruuhka suorastaan, Koistinen jatkaa.

8.30: Taksikuskilla kiireinen aamu

MTV Uutisten Jonna Hellgren piipahti Helsingin Pasilan Tripla-ostoskeskuksessa, jota toimittaja ei ole sanojensa mukaan nähnyt koskaan näin tyhjänä. Kyse on kuitenkin Helsingin liikenteen merkittävästä solmukohdasta, mutta koska junaliikenne ei kulje, on ostoskeskuksessa vain muutamia satunnaisia ihmisiä joko matkalla kauppaan tai töihin.

Hellgren jututti Triplan parkkipaikalla ollutta taksikuskia Viljami Mäenpäätä, joka kertoi kiireisestä aamustaan.

– On saanut mennä tuulispäänä liikenteessä, mikäs tässä lähtiessä aikaisin ajoon ja palvelemaan ihmisiä.

– Lapsilleni kerroin, että isi on tänään vähän pidempään töissä, tehdään pitkää päivää.

Mäenpään mukaan kyytiin hypänneet työmatkalaiset ovat olleet hyvällä mielellä lämpimään autoon päästessään.

Mäenpää kertoo, että kaikki Lähitaksin autot on laitettu ajoon, sillä kysyntää on. Jos päivällä on tarvetta taksille, Mäenpää suosittelee ennakkovarauksen tekemistä.

Mäenpää kehottaa liikenteessä malttiin, sillä teillä on hänen arvionsa mukaan huomattavasti enemmän siviiliautoja kuin normaalina arkiaamuna. Lisäksi tiet ovat liukkaita lumisateen takia.

– Kyllä me tämäkin päivä selätetään, Mäenpää rohkaisee.

Taksikuski lakkopäivästä: Kaikki autot laitettu ajoon 3:53
Taksikuski lakkopäivästä: Kaikki autot laitettu ajoon

8.15: MTV Uutiset Kehä I:llä

MTV Uutisten Janne Ahjopalo on aamulla seuraamassa lakkopäivän aamuruuhkaa Pakilassa Kehä I:llä. Miten liikenne sujuu lähes täysin ilman julkista liikennettä? Raportti Kehältä luvassa aamun aikana.

7.56: Tällainen on lakkopäivän sää – katso video

Torstai 14.12. Hajanaisia lumisateita 2:24

Torstai 14.12. Hajanaisia lumisateita 2:24

7.54: Muutamia onnettomuuksia aamuliikenteessä

Aamun liikenteessä on toistaiseksi tapahtunut muutamia ulosajoja. Someron Terttiläntiellä henkilöauton ulosajo johtui liukkaudesta aamuseitsemältä. Aamuviideltä Vantaalla Kulomäen kohdalla perävaunuyhdistelmä törmännyt keskikaiteeseen, ei henkilövahinkoja.

Lisäksi Nurmijärvellä Hämeentien ja Maurintien risteyksessä on tapahtunut liikenneonnettomuus, jonka vakavuudesta ei ole vielä tietoa.

7.28: Väyläviraston Tienkäyttäjän linjan mukaan liikenteen odotetaan vilkastuvan 

Väyläviraston Tienkäyttäjän linjan mukaan liikenne ei ollut tavallista ruuhkaisempaa torstaiaamuna kello 7.20. Liikenteen kuitenkin ennakoidaan vilkastuvan kello 7.30–9.00 välillä. 

Ruuhka-altteimpia paikkoja ovat perinteisesti sisääntuloväylät eli Kolmostie, Nelostie, Ykköstie ja kehätiet, erityisesti Kehä 1. Nelostiellä pohjoisen suuntaan oli aiemmin aamulla raskas ajoneuvo ojassa, joka ruuhkautti hieman liikennettä, mutta tilanne on nyt ohi. 

Turun seudulla liikenne on vilkkainta aamulla Valtatie 1:llä Paimiosta Turkuun, Valtatie 10:llä Liedosta Turkuun sekä Valtatie 8:lla Mynämäestä Turkuun.

7.21: Toimittaja: Hämeenlinnanväylän liikenne Nurmijärveltä Helsinkiin täynnä autoja

MTV Uutisten toimittaja Jukka Auramiehen mukaan liikenne Kolmostiellä Hämeenlinnanväylällä Nurmijärveltä Helsinkiin oli "täynnä autoja" aamulla ennen seitsemää. Liikenne kuitenkin sujui kohtuullisesti. Nopeus vaihteli 50 ja 80 kilometrin tuntivauhtia. 

Yksi moite toimittajalla oli kanssaliikkujille: Turvaväleistä ei juurikaan välitetty.

6.56: Ilmatieteen laitos: Sään puolesta ei liikennekaaosta, lakot voivat sen aiheuttaa

Joukkoliikenteen lakot voivat saada monet lähtemään tänään liikkeelle omalla autolla. Ilmatieteen laitokselta arvioidaan, että tämä saattaa johtaa peräänajoihin.

– Kovin suurta liikennekaaosta ei ole sään puolesta luvassa, mutta jos autoja on paljon liikkeellä, saattaa tulla peräänajoja, sanoo päivystävä meteorologi Jouko Korhonen STT:lle.

Tänään saadaan koko maassa heikkoa lumisadetta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Etelässä on noin 2–5 astetta pakkasta. Tiet voivat olla liukkaita etenkin risteyksissä ja kiertoliittymissä.

Maan keskiosissa on noin 5–10 astetta pakkasta, Lapissa ollaan suunnilleen 10–20 pakkasasteessa.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä Kainuussa ajokeli on huono lumisateen vuoksi. Ilmatieteen laitos varoittaa kohonneesta onnettomuusriskistä näillä alueilla.

5.36: Hallitus ei tule vastaan

Työnantajien ja palkansaajien keskustelut Suomen uudesta vientivetoisesta työmarkkinamallista katkesivat eilen. Palkansaajakeskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot vetäytyivät keskusteluista.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan kariutumiseen vaikutti se, että keskustelut hallituksen kanssa työmarkkinamalliin liittyvistä kysymyksistä eivät ole edenneet mihinkään.

SAK ilmoitti jo viime viikolla, että työmarkkinamallikeskustelujen jatkaminen tai neuvotteluihin eteneminen on mahdotonta, ellei maan hallitus osoita mitään vastaantuloa työrauhaa ja paikallista sopimista koskevissa lainsäädäntöhankkeissa.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoitteena on vahvistaa lailla niin sanottua Suomen mallia, jossa vientialat määrittävät palkankorotusten yleisen linjan kaikille aloille.

Kuinka lakko vaikutti päivääsi? Huomasitko jotakin erikoista? Lähetä havaintosi, kuvia tai videoita WhatsAppilla MTV Uutisten numeroon 040 578 5504.

Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään torstaina 1:08
Näin lakot vaikuttavat kansalaisten elämään.

Tästä lakossa on kyse:

SAK:laiset ammattiliitot vastustavat työnseisauksin ja mielenilmauksin hallituksen suunnittelemia työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. Työtaisteluun osallistuvat myös STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro ja akavalainen Insinööriliitto.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin lakot pysäyttävät junaliikenteen lähes kokonaan. Lähes kaikki henkilöliikenteen kauko- ja lähijunat on peruttu puolestayöstä iltaseitsemään saakka. Vain Pohjois-Suomen henkilöliikenteen yöjunat on rajattu lakon ulkopuolelle. Tavaraliikennettä kulkee raiteilla jonkin verran.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lakko puolestaan näkyy erityisesti suurten kaupunkien paikallisliikenteessä. Lakko vaikuttaa myös kaukoliikenteen busseihin, ja osa vuoroista voi Matkahuollon mukaan jäädä ajamatta.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat