Mainos

Orpo puolustaa soten valinnanvapautta – uskoo parantavan syrjäseutujen palveluita

15:53

Valtionvarainministeri Petteri Orpo puolustaa sosiaali- ja terveysalan uudistukseen kuuluvaa valinnanvapautta Huomenta Suomen vieraana.

Hän uskoo valinnanvapauden olevan myös syrjäseutujen etu, sillä sen myötä yksityiset toimijat voivat perustaa palveluitaan käytettäväksi niille alueille, joissa on ihmisiä ja kysyntää.

Hän ei myöskään jaa huoltayksityisten sote-palveluiden saapumisesta perustason sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hän muistuttaa jo nyt kymmenien tuhansien suomalaisten työskentelevän yksityisten sotealan toimijoiden palveluksessa.

Kaikki alat eivät sovi yksityisille

Vaikka Orpo toivookin kilpailua ja tarjontaa sotepalveluihin, on hänen mukaansa jotakin palveluita, jotka tulee pitää julkisen puolen hallussa. Tällaisia aloja ovat erityistä laadusta huolehtimista tai valvontaa vaativat alat, joiksi hän nimeää esimerkiksi erikoissairaanhoidon, vaativan sosiaalityön ja perhetyön.

Orpo pitää nyt käynnissä olevia kuntavaaleja merkittävinä vaaleina juuri sote-uudistuksen vuoksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä kunnilta maakuntiin vapautuu kuntien päättäjiltä ja virkamiehiltä runsaasti resursseja muihin päätöksiin, kuten koulutukseen ja hyvinvointikysymyksiin. Tulevalla valtuustokaudella hänen nähdäkseen määritelläänkin paljon kuntien uutta toimintaa.

Ei puuttuisi liian vähäisen työajan sopimuksiin

Haastattelussa käsiteltiin myös nuorten koulutusta, työllisyyttä ja syrjäytymistä. Nuorille yhä useammin tarjottaviin osa-aikaisiin työsopimuksiin Orpo ei haastattelussa ehdottanut rajoituksia. Opiskelijoille tällainen järjestely voi sopia, mutta jos mutta muuten ei tällaisella osapäiväisellä työsopimuksella välttämättä palkan osalta tulla toimeen.

Orpo ei kuitenkaan ehdota sääntelyä, vaan vetoaa työnantajia pitämään huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.