Orpo MTV:lle: Olen äärettömän huolissani – eskalaation vaara on suuri

Orpo: Olen huolissani – eskalaation vaara Lähi-idän konfliktissa on suuri 2:29
Orpo: Olen äärettömän huolissani – eskalaation vaara Lähi-idän konfliktissa on suuri

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen linja suhtautumisessa Lähi-idän konfliktiin on selkeä.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan eskalaation vaara Lähi-idän Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa on suuri.

– Olen äärettömän huolissani siitä, mitä Lähi-idän konfliktissa tapahtuu. Toivon todella, että kansainvälinen yhteisö ja erityisesti suurimmat maat, kuten Yhdysvallat löytävät ratkaisun, jotta eskaloituminen saadaan estettyä. Eskalaatio pitää pystyä estämään, se olisi erittäin huono asia, Orpo sanoo MTV Uutisille.

Israelin armeija iski viime yönä useisiin kohteisiin äärijärjestö Hamasin alaisessa Gazassa. Hamas aloitti laajan hyökkäyksen Israelia vastaan kolme viikkoa sitten. 

YK:n yleiskokous vaati varhain lauantaina päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata ja vastaan 14 maata. Suomi ja 44 muuta jäsenvaltiota pidättäytyi äänestämästä. 

– Kyllähän tämä (äänestystulos) kuvaa sitä, että tässäkin asiassa maailma on kahtiajakautunut ja tarvittaisiin yhteistä säveltä. Siinä mielestäni Suomen linja ja eilen EU-huippukokouksessa sinetöity linja olisi se oikea, Orpo sanoo. 

Orpon mukaan Suomen linja suhtautumisessa konfliktiin on selkeä.

– Se on se, että tuomitaan tietenkin terroristijärjestö Hamasin hyökkäys, ja todetaan, että Israelilla on oikeus puolestaa itseään kansainvälisen oikeuden puitteissa. Mutta sen lisäksi Gazaan on saatava humanitääristä apua. Siellä on palestiinalaisia ihmisiä, jotka eivät ole missään tekemisissä terroristijärjestön kanssa. 

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) perusteli tänään Suomen linjaa:



 

Lue myös:

    Uusimmat